Szüreti bál a kárpátaljai nagycsaládosok egyesületében

2019. október 12., 19:36 , 977. szám

Idén is megrendezte nagy sikerű szüreti bálját a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) október 11-én. Az esemény célja, hogy szórakozási lehetőséget és találkozási pontot adjon a Kárpátalján élő nagycsaládosok számára.

Loppert Balázs ungvári magyar főkonzul köszöntőbeszédében elmondta: „Elég sok kihívással telt el az elmúlt év, s látom azt, hogy itt, Kárpátalján a szülők hatalmas munkát végeznek nap mint nap és tesznek azért, hogy a jövő generációja fejlődni tudjon. Ezért külön elismerés minden anyukának, hogy ezt bevállalták, ráadásul nem egy, hanem több gyermekkel is. Kívánok mindenki számára kellemes időtöltést.”

Egy erős nemzet fejlődésének alappillérét jelenti a család, amely biztonságot és szeretetet ad, valamint támaszt nyújt az ínséges időkben is – hangsúlyozta köszöntőjében Hajgató Tamás beregszászi magyar konzul. A család alapvető építőköve a gyermek, a gyermek születésével egy család is megszületik. A gyermek egy olyan áldás, amely nemcsak vigasztalást és örömöt ad, hanem a lehetőségét adja annak, hogy mindazt a tudást, amelyet megszereztünk életünkben, azt át tudjuk örökíteni az utánunk következő generációra, amely majd a jövőt belátásunk és értékrendünk szerint építeni fogja –  jegyezte meg Hajgató Tamás. „Önök, nagycsaládosok az ékes példái annak, hogy ezt a jövőt lehet több lábon és többszörösen is építeni. A kárpátaljai nagycsaládosok ékes példáját mutatják annak, hogy van közösségi élet itt, Kárpátalján is.”

Marton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte: „Ha valakik bátran ünnepelhetik az eredményeket szőlővel vagy szőlő nélkül, azok a kárpátaljai magyar nagycsaládosok. Mi, a Kárpát-medencei családszervezetek és családláncosok mindig elismeréssel és csodálattal figyeltük munkabírásotokat. Az összes elcsatolt terület közül Kárpátalján a legmostohább a helyzet. Ti vagytok az igazolása annak a bölcs mondásnak, hogy ami nem öl meg, az megerősít.” Példát mutattok a sokkal jobb körülmények között élő Pató Páloknak is. Hiszem, hogy a jó példa ragadós, kérem tőletek, hogy továbbra is ezzel a lelkesedéssel tegyétek a dolgotokat, és hallassátok a hangotokat” – jegyezte meg az elnök.

A köszöntőket követően a történelmi egyházak képviselői mondtak áldást a megjelentekre. A program további részében a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes szüreti nyitótánca következett, a Sodró együttes zenei közreműködésével. A nyitótáncot követően ünnepi fogadással várták az érdeklődőket, majd pedig Szilágyi László és Szilágyiné Tóth Gabriella közreműködésével moldvai tánc tanulására is alkalom nyílott. Az est folyamán lehetőség volt feldíszített lovaskocsin szekerezni. A program keretében a hagyományőrző ruhákba öltözöttek számára felvonulást is szerveztek, akik értékes KMNE-ajándékokkal gazdagodtak. A nagycsaládos anyukák számára süteménykészítő versenyt is szerveztek, a legfinomabb sütemény tulajdonosai szintén értékes ajándékokkal gazdagodtak.  A báli hangulathoz a muzsikát a Két Kanál együttes szolgáltatta.

VE