Az RMDSZ és a kezdeményező is tiltakozik, amiért nem lesz vita a román szenátusban június 4-e Trianon-nappá nyilvánításáról

2019. október 23., 09:46 , 978. szám

A bukaresti szenátus néhány napon belül hallgatólagosan – plenáris vita nélkül – hagyja jóvá azt a szociáldemokrata (PSD) törvénykezdeményezést, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában, de ezt az RMDSZ és a kezdeményező is nehezményezi.

Bár a tervezet vitájára megszabott határidő csak október 18-án járt le, a múlt szerdai nap volt az utolsó a héten, amelyen plenáris ülést tartott a kétkamarás bukaresti parlament felsőháza, így a törvényjavaslat hallgatólagosan elfogadott tervezetként kerül át a képviselőházba.

Titus Corlatean volt külügyminiszter a PSD-ből való kilépését is kilátásba helyezte amiatt, hogy az általa beterjesztett tervezet nyilvános vitáját párttársai távozásukkal – szerinte szándékosan – megakadályozták, a létszámhiány miatt ugyanis a ház szerdán döntésképtelenné vált. Corlatean a párttársait hibáztatja azért, hogy nem fejthette ki a szószékről, milyen fontos méltó módon ünnepelni Romániában a jelenlegi országhatárok nemzetközi elismerésének centenáriumát.

A magyar szövetség múlt szerdai hírlevele szerint az RMDSZ is ellenezte, hogy a szociáldemokrata szenátusi többség vita nélkül küldje tovább a „káros javaslatot” a képviselőházba.

„A javaslat nem segíti elő a jó kisebbség-többség viszonyt Romániában. Egy olyan történelmi eseményről van szó, amely az egyik nemzet számára ünnep, az erdélyi magyar közösség számára viszont nem lehet az” – idézte a hírlevél Cseke Attila frakcióvezetőt.

Az RMDSZ politikusa rámutatott: a kisebbségek jóléte mindig a többség felelőssége egy államban, márpedig a Trianon-napról szóló tervezet szerinte felelőtlenség a többség részéről, amelynek hatályba lépése nem a megbékélést, a közösségek békés együttélését segíti elő.

Amennyiben a törvénytervezetet a képviselőház is elfogadja, Románia minden évben megünnepelné a trianoni szerződést.

(MTI/Kárpátalja)