A Szinevéri-tóhoz kirándultak a hetyeniek

Olvasói levél

2019. október 23., 10:16 , 978. szám

A KMKSZ Hetyeni Alapszervezete elnökségének szervezésében honismereti kiránduláson vehettek részt a hetyeniek szeptember 14-én.

A 49 fős csapat a kora reggeli órákban indult útnak. Az úti cél a Kárpátalja legnagyobb és Ukrajna legmagasabban fekvő hegyi tavaként számon tartott Szinevéri-tó volt.

Utunk során ellátogattunk az Alsókalocsán található Ófalu (Sztare szelo) néven ismert falumúzeumba. Itt betekinthettünk a szegényesen élő parasztok régi lakóházába, továbbá láthattuk a korabeli favágók, pásztorok és szabók lakhelyeit. A falumúzeum által egy időutazáson vehettünk részt.

További utunk a Szinevéri Nemzeti Parkba vezetett, ahol megtekinthettük a gyönyörű barna medvéket. Kicsik és nagyok számára nagy élményt nyújtott a medvék közelsége, szépsége.

Ezek után felvettük a „túrabakancsot”, és irány a természet, a Szinevéri-tó. Úti célunkhoz érve mindenki meghatottan hallgatta végig a tóhoz kapcsolódó mondát, amely a grófkisasszony, Szinye és a pásztorfiú, Vér tragikus szerelmi története. A gróf gonosz módon megölette a pásztorfiút, nehogy „rangon alul” kelljen férjhez adnia lányát. Szinye, ahogy meglátta, mi történt szerelmével, sírni kezdett, és végtelen bánatának könnycseppjei tóvá növekedtek.

A falumúzeum, a medvék, a fenyvesekkel körülölelt tó, a hagyományos építésű parasztházak egy életre szóló élményben részesítették a csapatot.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatást.

Kovács Etella,
a KMKSZ Hetyeni Alapszervezetének elnöke