Jön a téli időszámítás!

2019. október 24., 18:39

A téli időszámításra való átállásra hagyományosan október utolsó hétvégéjén, idén október 26-ról 27-ére virradóra kerül sor.

Az órák mutatóit vasárnap hajnalban, kijevi idő szerint 4 órakor, közép-európai idő szerint 3 órakor kell egy órával visszahúzni. Az okos telefonok és a számítógépek ezt a feladatot maguk is elvégzik, a mechanikus órák átállításáról azonban magunknak kell gondoskodnunk. 

Korábban már beszámoltunk róla, hogy először 1908-ban Nagy-Britanniában alkalmazták a téli és a nyári időszámítást. Az első világháború idején, 1916-ban Németország és szövetségesei, köztük az Osztrák–Magyar Monarchia folyamodtak az óraátállításhoz a szénnel való takarékoskodás érdekében. Később más európai országok is átvették ezt a gyakorlatot. Az intézkedés fő célja azóta is az energiával való takarékosság, illetve a nap világos óráinak jobb kihasználása. 

A Szovjetunióban 1981-től alkalmazták rendszeresen az óraátállítást. Ukrajnában máig egy 1996-os kormányrendelet szabályozza a kérdést. A Legfelső Tanács még 2011-ben kísérletet tett az óraátállítás eltörlésére, ám utóbb visszavonta saját erre vonatkozó határozatát.

Az orvosok szerint az emberi szervezet könnyebben viseli a téli időszámításra való átállást, mint tavasszal az áttérést a nyárira, mivel a „téli idő” a természetes a számunkra. Annak ellenére azonban, hogy így egy órával többet alhatunk, nehezen alkalmazkodunk az ébrenlét és az alvás váltakozásának új ritmusához. Az átállást egészségügyi panaszok kísérhetik, romolhat a közérzetünk, gyengülhet az immunrendszer.

Az utóbbi években néhány ország lemondott az óraátállításról. Az Európai Parlament is úgy határozott, hogy 2021-től szakítanak ezzel a gyakorlattal. Arról minden ország önállóan dönt majd, hogy melyik időzónához kíván tartozni, azaz a téli időszámítást tartja meg vagy a nyárit. Valószínű, hogy Ukrajna követni fogja az európai gyakorlatot.

(Kárpátalja)