Torokgyík: Kárpátalján elfogyott a szérum

2019. október 24., 12:47

Mind a nyolc ampulla Kárpátalján rendelkezésre álló torokgyík (diftéria) elleni szérumot felhasználták azoknak a pácienseknek a kezelésére, akiket diftéria diagnózissal szállítottak a megyei infektológiai kórházba – közölte Mihajlo Poljak, a kórház igazgatója, akit a Korreszpondent.net idéz az UNIAN nyomán.

Az orvos elmondta, a terveknek megfelelően még tegnap a kórházukba került az a további 12 páciens, akiknél a torokgyík tünetei mutatkoztak.

A 15 páciens közül négynek, akiknél eddig diftériát állapítottak meg, már beadták a megye teljes szérumkészletét, miután a készítmény minimális dózisa két ampulla betegenként – jelezte Poljak. Közölte azt is, a betegek állapota stabil.

Az igazgató elmondta, Kárpátalja az Egészségügyi Minisztériumhoz és a megyékhez fordult a diftéria gyógykezeléséhez létfontosságú készítmények újraelosztását kérve. Mint rámutatott, sajnos Ukrajna több éve nem szerzett be ebből a szérumból. A régióknak utoljára egy indiai humanitárius segély révén szállítottak a készítményből.

(korrespondent.net/Kárpátalja)