Kuleba az ukrán–magyar viszonyról: „Úgy, ahogy az oktatási törvény elfogadása előtt volt, már soha nem lesz”

2019. október 26., 10:12

Dmitro Kuleba európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán kormányfőhelyettes a Szegodnya portálnak adott október 25-i interjújában egyebek mellett az ukrán–magyar viszonyra is kitért.

A portál újságírója annak kapcsán érdeklődött az ukrán álláspontról, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter egy lengyelországi biztonságpolitikai fórumon megerősítette, Budapest nem hagy fel az Ukrajna–NATO Bizottság összehívásának akadályozásával, amíg Kijev el nem törli az oktatásról szóló törvényt.

„Magyar barátaink és partnereink, márpedig én a vitánk és viszálykodásunk ellenére továbbra is úgy gondolom, hogy ők barátok és partnerek, sehogyan sem tudnak elfogadni egy egyszerű tényt. Úgy, ahogy az oktatási törvény elfogadása előtt volt, már soha nem lesz. Vagyis elfogadhatatlan az a helyzet, amikor Magyarország dominál Kárpátalja magyar közösségében, amikor a kárpátaljai magyarok nem beszélnek ukránul, sőt még oroszul sem, hanem csak magyarul. Azt akarjuk, hogy ezek az emberek tiszteletben tartsák kultúrájukat, emlékezzenek arra, hogy magyarok, hogy folyékonyan beszéljenek magyarul és szabadon utazhassanak Magyarországra. De azt is akarjuk, hogy mindig emlékezzenek rá, ők Ukrajna állampolgárai, ez is az ő földjük, ez az ő országuk, és hogy beszéljék ennek az országnak a nyelvét, megértsék a történelmét és történelmi jelentőségét. Ez minden. De már nem lesz olyan helyzet, amikor csak a történet magyar része működött, és Ukrajna lényegében hiányzott. Amikor magyar partnereink elfogadják ezt a tényt, képesek lesznek olyan kiegyensúlyozott megoldást találni velünk, amelyre készen állunk, amely mind Magyarország, mind Ukrajna érdekeit figyelembe veszi” – fejtette ki Dmitro Kuleba.

(segodnya.ua/Kárpátalja)