Felfegyverzett ukrán rendőrök biztosítják a rendet a csapatszétválasztásra kijelölt Zolote településre

2019. október 28., 15:28

Mintegy húsz felfegyverzett rendőr érkezett ki hétfőn a Donyec-medencei frontvonalnál lévő Zolote településre, ahová veteránok és nacionalisták vonultak be, hogy megakadályozzák az ottani csapatszétválasztást, mert ebben az Oroszország előtti kapituláció veszélyét látják.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a „kapituláció” ellen tiltakozók által közzétett videoblogra hivatkozva arról számolt be, hogy a gépkarabéllyal felfegyverzett rendőrök a veteránok autóit és holmijait kutatták át "ellenőrzés" címén. Az országos rendőrség közölte, hogy céljuk a helyi polgári lakosság biztonságának szavatolása, és a szabályok betartatása az ukrán, illetve a szakadár ellenőrzésű területek közötti átkelőhelyen történő áthaladáskor.

A felfegyverzett rendőrök azután jelentek meg az ukrán ellenőrzés alatti területen lévő faluban, hogy a múlt hétvégén ott járt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és próbált egyezségre jutni a településbe bevonult veteránokkal,illetve a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) nevű nacionalista szervezet aktivistáival. Állításuk szerint azért mentek oda, hogy megvédjék az ott lakókat. Az államfő szavai szerint viszont helyi lakosoktól úgy értesült, hogy aggódnak a falujuk határába beköltözött fegyveresek miatt.

Zelenszkij a tiltakozók közül egy férfival heves szóváltásba keveredett, emelt hangon követelte tőle, hogy vigyék ki fegyvereiket a faluból. Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának sajtószolgálata megerősítette, hogy a veteránok illegálisan tartanak maguknál fegyvert Zolote településen.

Vasárnap Vadim Trojan, az országos rendőrfőnök helyettese közölte, hogy az önkéntes veteránok az államfővel való találkozó után az engedéllyel birtokolt fegyvereiket rendőri kíséret mellett kivitték a településről.

Moszkva a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország rég várt újabb csúcstalálkozójának feltételéül szabta a csapatszétválasztás megkezdését Zolote és Petrivszke településeknél. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint hétfőn közölte: Moszkva komoly figyelemmel követi, miként tudja az ukrán elnök rákényszeríteni a csapatszétválasztást ellenző önkéntesekre, hogy végrehajtsák az utasításait.

(MTI)