A hágón túl nyílt közösségi ház magyar finanszírozással

2019. október 28., 12:24 , 979. szám

A Lemberg megyei Szkolei járásban található Zsupáni községben Magyarország támogatásával alakítottak ki egy közösségi házat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitke és a Vereckei-hágótól nem messze található Zsupáni község Mártha Tibornak, Fényeslitke község polgármesterének kezdeményezésére 2012-ben együttműködési megállapodást kötött. A magyar fél ennek keretében finanszírozta a közösségi ház kialakítását. A technikai felszereléshez Magyarország Ungvári Főkonzulátusa is hozzájárult.

Az ünnepélyes átadásra október 27-én, vasárnap került sor. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a falu életében kiemelkedő eseményre a közel ezer fős település apraja-nagyja eljött.

Elsőként a Szkolei Járási Tanács elnökének tanácsosa, Olekszij Trenics szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: külön öröm számára, hogy épp itt sikerült létrehozni ezt a házat, mert általában olyan településeken adnak át objektumokat, amelyek közel vannak a járási központhoz, ahol már van valamilyen infrastruktúra, s kényelmes megközelíteni.

– Az ilyen távol eső falvakat, mint Zsupáni általában a maradékelv alapján finanszírozzák, és sohasem jut pénz semmire. A faluban van egy szép templom, egy iskola, s most örülünk, hogy egy ilyen csodálatos közösségi házat adhatunk át – mondta, s röviden elmesélte a mai esemény előzményeit.

Néhány éve a járási tanácsban találkozott Mártha Tiborral, aki abban kérte a tanácsát, hogy melyik faluval alakíthatnának ki együttműködést a Szkolei járásban. Akkor beutazták a járást, és Tibornak leginkább Zsupáni tetszett meg. Aláírták a testvértelepülési megállapodást, majd egy év múlva Magyarország Ungvári Főkonzulátusának közreműködésével együttműködési megállapodást írtak alá Kisvárda térsége és a Szkolei járás képviselői. Az elmúlt időszakban sok minden történt: delegációk tettek cserelátogatásokat, a kulturális együttműködés terén Szkole városba látogatott egy budapesti művészeti együttes, egy magyar küldöttség részt vett a II. Nemzetközi Vadászfesztiválon. Magyarország több ízben nyújtott jótékonysági és technikai támogatást a Szkolei járásban fekvő Zsupani és Tuholka községekben élő gyermekeknek. Szkole városában 2016-ban felújították a II. világháborúban elesett magyar katonák sírhelyeit. Magyarország Kormánya támogatásának köszönhetően Tuholka községben felépült egy sziklakápolna és a keresztút.

– Országaink között régóta baráti, jó partneri viszony van – kezdte ukránul beszédét Buhajla József főkonzul, aki tavaly Zsupániba látogatott, s a falu problémáival megismerkedve megígérte, hogy támogatni fogják a közösségi ház kialakítását. Eltelt egy év, s ígéretét beváltotta. – A közös együttműködés eredményeként született meg ez a mai nemes épületátadás, ami nagyon fontos a mi számunkra is.

– Magyarország eddig is és a jövőben is támogatni fogja a szomszédos Ukrajnát. Többször bizonyítottuk már, hogy segítő kezet nyújtunk az élet számos területén – szögezte le a főkonzul, és kiemelte Fényeslitke polgármesterének szerepét, aki a motorja volt a kultúrterem megnyitásának. Az együttműködés a jövőben is folytatódni fog, Magyarország részéről nyitottak vagyunk erre – biztosította a jelenlévőket, s ukránul kívánt jó egészséget és sikereket.

Mártha Tibor felidézte azt a látogatását, amikor testvértelepülést kerestek Fényeslitkének, s először járt Zsupániban:

– Engem mint keresztény embert elsősorban nem a táj szépsége fogott meg, hanem ebben az elzárt kis hegyi faluban élő embereknek a mosolya, a vidámsága és az a mély keresztény hite, amit tapasztaltam, amikor elmentünk a templomhoz, s a mellette lévő iskolához.

Elhangzott, hogy egy olyan településről jött, ahol a 2500 ember ugyanígy éli a hétköznapjait és az ünnepeit. Mélységesen hisznek Istenben, őrzik a hagyományaikat.

– A testvértelepülési egyezmény részünkről nemcsak azt a vállalást adta, hogy ellátogatunk egymáshoz falunapra, vagy polgármesterek oda-vissza koccintunk. Nemcsak erről szól a kapcsolat, hanem arról, hogy testvérként miben segíthetünk egymásnak. Részünkről úgy tudott megnyilvánulni a segítség, hogy a helyi bojkók hagyományát őrző termet át tudjuk adni – jegyezte meg, és köszönetet mondott Kun László barátjának, aki a jobbkeze volt ebben.

Köszönetet mondott a magyar félnek a közösségi házért a Szkolei Járási Állami Közigazgatási Hivatal első elnökhelyettese, Roman Csugyijovics, Jurij Topilko, a Szkolei Járási Tanács alelnöke és Volodimir Jevcsinec, Zsupáni polgármestere.

A szalag ünnepélyes átvágását követően a helyi parochus felszentelte a helyiséget, majd a járási hagyományőrző együttesek és a helyi tehetségek vették birtokukba a színpadot.

R. V.