Herczegh Anita asszony jelenlétében adták át a lisztet a nagydobronyi gyermekotthonnak

Magyarok Kenyere program – 15 millió búzaszem

2019. november 23., 15:31 , 983. szám

Áder János magyar köztársasági elnök felesége a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program idei záróeseményén 2 tonna kenyérlisztet adott át a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon számára Jakab Istvánnal, a Magyar Országgyűlés alelnökével, a MAGOSZ elnökével, valamint Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével közösen november 22-én, pénteken. A program keretében idén Kárpátalján rekordmennyiség, 104 tonna búza gyűlt össze 111 településről, az abból készült lisztet teljes egészében kárpátaljai gyermekotthonok és egyházi fenntartású intézmények között osztják szét. Azonfelül a most a nagydobronyi gyermekotthonnak átadott 2 tonnával együtt 24 tonna kenyérliszt érkezik a kárpátaljai kedvezményezett intézményekbe a magyarországi adományozó gazdák jóvoltából – tudtuk meg a magyar parlament alelnökétől.

Nagydobronyban a gyermek­otthon igazgatója, ifj. Katkó László köszöntötte a Magyarok Kenyere program fővédnökét, Herczegh Anita asszonyt, aki 2015 után ismét ellátogatott a gyermekotthonukba, valamint az anyaországból, Kárpátaljáról és más határon túli régiókból érkezett vendégeket. Elmondta: „A Magyarok Kenyere program 2014 óta hagyománnyá nőtte ki magát otthonunk életében, amelynek egy év kivételével aktív résztvevői is lehettünk. Ezen az éven is örömmel voltunk együtt a búzaösszeöntés ünnepségén a gyermekotthonunk udvarán. Isten iránti hálával a szívünkben köszönjük meg, hogy segítik az otthon lakóit, és hozzájárulnak intézményünk működéséhez ebben az anyagilag igen nehéz időben. […] Nagyon fontos és örömteli számunkra, hogy ennyi ember viseli a szívén imádságaiban és nem utolsósorban tetteiben lányaink és az egész otthonunk sorsát, hogy ezáltal is Isten országát építhessük, hogy áldás lehessünk nemzetünk és lakóhely szerinti országunk számára…”

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának kárpátaljai tagja köszönetet mondott minden adományozó gazdának és mindenkinek, aki a 2019-es évben a programban segítő kezet nyújtott, kiemelten a magyar köztársasági elnök feleségének, aki felkarolta az ügyet és aktív részt vállal a programban. Az adomány nagyon fontos a kárpátaljai rászorulók és nehéz sorban élők számára, de részesülnek belőle egyházi intézmények, gyermekotthonok, líceumok.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta: „Mi, magyarok egy határok által szétszabdalt, de mégis összefüggő nemzetközösségben élünk. Idegen államok ezernyi módon nehezítik a testvériségünk megélését, mi azonban mégis megtaláljuk ennek a módját, hisz összetartozunk. A kereszténység azt diktálja, hogy igenis tegyük jobb hellyé ezt a világot, a magyarságunk pedig azt, hogy ne hagyjunk az út szélén egyetlen magyart sem, mert minden magyar felelős minden magyarért. A Magyarok Kenyere programot ez a felelősség hozta létre.” Győrffy Balázs, a Magyarok Kenyere program magyarországi lebonyolítását szervező kamara elnöke elmondta, hogy az idei évben Magyarországon 3551 gazda kisebb-nagyobb adományából gyűlt össze az az 577 tonna búza, amelyből liszt készült, és a nagydobronyi gyermekotthonban is kenyér kerül belőle az asztalra. A határon túli területekkel együtt összesen 5668 adakozója volt az idei programnak, ami 25%-kal több mint az elmúlt évben.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke szerint a Magyarok Kenyere program több mint adománygyűjtés, ez egy lélekben nemzetet erősítő program. Az indulás évében 10 tonna gabona gyűlt össze, az előző esztendőben 605 tonna, idén pedig a teljes program keretében 791 tonna kenyérgabona, ami 472 tonna lisztet jelent, azt adják át a rászorulóknak, közöttük még a diaszpórában élő magyaroknak is, mert ők is kérnek abból a lisztből, amelyet a Kárpát-medence magyar gazdái által összeöntött búzából őröltek, hogy legalább egy kenyeret süthessenek belőle. Jakab István elmondta, hogy idén jelentős mennyiséggel nőtt a határon túli területeken élő magyar gazdák által összeadott gabona mennyisége, ami elérte a 213 tonnát. Ebből 104 tonnát a kárpátaljaiak adtak össze, az a gazdaközösség, amely maga is sokszor nagy szükséget szenved. Kijelentette, hogy a nélkülözők támogatásán túl segíteni szeretnének tudásuk és kapcsolatrendszerük átadásával a kárpátaljai magyar gazdáknak a vetőmagelőállítás és gabonatermesztés területén.

A Magyarok Kenyere programra, az adományozókra és a gyermekotthonban nevelkedő 72 árva kislány és nevelőik életére kérte Isten áldását Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, valamint Levcsenkó Róbert görögkatolikus espereshelyettes.

Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának elnöke egy magyarországi bank által felajánlott laptopokat és számítógépeket adott át a gyermekotthon számára, majd a gyerekek ünnepi műsorral igyekeztek köszönetet mondani az adományokért.

Az ünnepség végén Áderné Herczegh Anita bejárta a gyermek­otthont, végül a sajtónak elmondta: „Ez a program különösen kedves a szívemnek, mert fontos, jelképes tartalommal bír. Tükrözi azt, hogy együvé tartozunk, egy kévéből, egy kalászból származunk, és kifejezi a szolidaritásunkat is. De tényleges segítséget képes nyújtani, évről évre egyre nagyobbat. Kimondottan nagy mennyiségű búza gyűlt össze ebben az évben, megdöntve minden eddigi rekordot. Az is fontos, hogy mindig a leginkább rászorulók részesülnek ezekből az adományokból.”

A magyar köztársasági elnök felesége a sajtónak elmondta, hogy nem először jár a nagydoronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban, ahol megfogta az ott tapasztalható szeretetteljes hangulat.

Nagydobronyi látogatása végén Herczegh Anita ellátogatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán, magyarországi támogatásból létrejött nagydobronyi szakképzési központba is, ahol Orosz Ildikó rektor asszony és Brenzovics László kíséretében bejárta a szeptemberben beindult intézmény épületeit.

Badó Zsolt