Fix lakossági gázárat szeretne a kormány télire

2019. november 27., 21:52

Ha Ukrajna és Oroszország nem köt új megállapodást a gázszállításról, a földgáz ára köbméterenként 12,9 hrivnyára nőhet. A kormány ezért azt tervezi, hogy 7 hrivnya körüli „biztonsági árat” kínál fel a lakosságnak – jelentette az Ekonomicsna Pravda.

A portál forrásai szerint a kormány kötelezné a Naftohaz állami energetikai vállalatot, hogy 2020 első negyedévében és áprilisban, azaz 2020. január 1-jétől április 30-ig az ebbe beleegyezőknek fix áron szállítsa a földgázt. A fix ár 6 834 hrivnya lenne ezer köbméterenként áfával együtt, ám a szállítási, elosztási díj és a megyei gázszolgáltatók felára nélkül. Amennyiben az ügyfél elutasítja ezt az ajánlatot, a Naftohaz az adott hónapban érvényes piaci áron szállítaná számára a gáznemű fűtőanyagot. 

Hogy miként alakul a gáz ára újévtől, az főként attól függ, sikerül-e megállapodnia Ukrajnának a területén keresztül Európába irányuló gáztranzitról az orosz Gazprommal. Az Ekonomicsna Pravda számításai szerint gáztranzit hiányában január 1-jétől a gázár elérheti az ezer köbméterenkénti 12,9 ezer hrivnyát áfával, de a szállítási költség nélkül. Amennyiben viszont Ukrajnának sikerül megőriznie az orosz gáz európai szállításának lehetőségét, a fixáras szerződések a jövőben akár ráfizetésesekké is válhatnak a lakosság számára.

Az elképzelést még egyeztetni kell az illetékes ukrán minisztériumokkal. Egyes értesülések szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely 2017 óta ragaszkodik hozzá, hogy a földgáz lakossági árát tartsák egy szinten a világpiaci árral, nem tiltakozik a fix gázárak bevezetése ellen. A múltból ugyanakkor tudhatjuk, hogy valahányszor az ukrán kormányzat hasonló elképzelésekkel állt elő, végül kiderült, hogy a piaci gázártól való eltérés akadályozza az ország finanszírozását az IMF által. Ilyenkor az ukrán kormányzat előbb-utóbb mindig beadta a derekát.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)