Ideiglenes bizottság vizsgálja a técsői szemét kérdését Csapon

Ülésezett a Csapi Városi Tanács

2019. november 27., 20:42 , 984. szám

November 27-én, szerdán a VII. összehívású Csapi Városi Tanács 45. ülésszakának talán legfontosabb kérdése a város határában lévő szeméttelepen kialakult helyzet volt.

Egyes értesülések szerint hónapok óta szállítanak ide nagy mennyiségű hulladékot a Técsői járásból. Az előző tanácsülésen Balogh Oszkár, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) frakciójának vezetője a tiszaásványi lakosok panasza alapján megkérdezte az ügyben Volodimir Szamardak polgármestert, aki kijelentette, nincs tudomása arról, hogy idegen eredetű szemetet szállítana bárki a szeméttelepre, szerinte ez álhír. Ezt a kijelentést annak ellenére tette, hogy a helyi lakosok fotókkal bizonyították az idegen kukásautók behajtását az adott területre. Ihor Jeszkin képviselő tájékoztatása szerint november 23-án ismételten sikerült lencsevégre kapni azt, amint 2 gépkocsi négy darab, szeméttel teli 20 tonnás konténerrel behajt a tiszaásványi szeméttelepre, és kiürítik azok tartalmát. A kukásautók Técsőről, vagyis közel 140 kilométerről érkeztek. A szemtanúk állítása szerint hetente minimum 4 konténert szállítanak ide, amelyekben 140 köbméter hulladék fér el. Ez több mint a kétszerese a csapi szemétmennyiségnek.

Kiderült, hogy a Tiszta Csap (Csisztij Csop) kommunális vállalat 3000 hrivnyáért bérli a técsői vállalkozó gépjárművét, de nem pénzben számol el vele, hanem cserébe „befogad” 600 köbméter szemetet. Egyébként a szemétteleptől pár száz méternyire Tiszaásványban és Csapon is lakóházak találhatóak, a töltés túloldalán pedig nem messze folyik a Tisza. Mivel az állandó bizottságok ülésein nem sikerült megvitatni a kialakult szeméthelyzetet (az említett vállalat igazgatója, Rosztiszlav Petrusko nem jelent meg), a képviselők ma Halina Cár képviselő javaslatára – kisebb ellenállást követően a csapi vezetés részéről – napirendre tűzték a kérdést, mégpedig Heorhij Martinov javaslatára első kérdésként.

Tehát a korábban betervezett 16 napirendi kérdés előtt egy ideiglenes munkacsoport létrehozásáról szóló kérdés szerepelt, amely megvizsgálja a Tiszta Csap, az Eko Csap, a Csapi Vízművek (Vodokanal Csop) kommunális vállalatok és a Csapi Piac (Csopszkij Rinok) – a város által a piacon működtetett cégek – működését. Kisebb vitát követően a csapi képviselők megszavazták a bizottság létrehozását. Elnökévé Balogh Oszkárt választották meg, a tagok az állandó bizottságok elnökei lettek, de az elkövetkezendő időszakban minden érdeklődő csatlakozhat a bizottság munkájához.

Az ülésen meghallgatták Rosztiszlav Petruskót, aki egy személyben néhány (Tiszta Csap, Eko Csap stb.) vállalat vezetője. Számos kérdésre nem tudott válaszolni, vagy ellentmondásokba keveredett. Egyébként a vállalatot azzal a céllal hozták létre 2016. 03. 18-án, hogy megreformálja, fejlessze és fenntartsa a város lakás-kommunális gazdaságát, szemétgyűjtéssel, -tárolással, -elszállítással, -feldolgozással és -hasznosítással foglalkozzon.

A következő felszólaló Volodimir Bozsejko, a szlovák cég helyi képviselője volt, aki számos érdekes dolgot közölt az említett vállalatok tevékenységét illetően.

A továbbiakban a képviselők megvizsgáltak a város élettevékenysége szempontjából több fontos kérdést, módosítottak néhány működő programot, jóváhagyták a 2019-es évi január–szeptemberi városi költségvetésről szóló beszámolót, határozatot hoztak a földdel kapcsolatos kérdésekben. Úgyszintén felmerült a Csapi Vízművek és a Csapi Piac kommunális vállalatok tevékenységének ellenőrzése.

Az ülés végén Balogh Oszkár elmondta: „A szemétprobléma háttere, hogy évtizedeken át nem történt semmi a szilárd hulladék feldolgozása terén. A megoldást a civilizált országok bevált példája alapján a szelektív gyűjtés, feldolgozás és hasznosítás jelentené. De ezzel senki sem foglalkozik. Most a csapi lakosok felháborodtak azon, ami kiderült, vagyis hogy Técsőről ide szállítják a szemetet. Az ülésen sikerült elérni azt, hogy leállítottuk a szemétbehozatalt Técsőről, és létrehoztunk egy ideiglenes bizottságot az ügy kivizsgálása céljából.”

A bizottság a következő ta­nács­ülé­sen, decemberben beszámol az ügyről. A szemétteleppel kapcsolatos fejleményekről a továbbiakban folyamatosan tudósítjuk olvasóinkat.

rv