Nép Szolgája: Gyarlóság, kormánypárt a neved

2019. november 27., 22:10

Az előző hét sem telt el botrányok nélkül a Nép Szolgája, a kormánypárt parlamenti frakciója háza táján. A párt és a frakció vezetése igyekszik hárítani az egymást érő csapásokat, amelyek egyesek szerint immár a frakció egységét fenyegetik.

 

Büntetett előéletű-e a képviselő?

Roman Ivaniszovot, a Nép Szolgája parlamenti képviselőjét azzal gyanúsították meg, hogy korábban börtönbüntetésre ítélték fiatalkorúval szemben elkövetett nemi erőszakért. Ihor Moszijcsuk volt parlamenti képviselő röpítette világgá a hírt Telegram-csatornáján keresztül. Állítása szerint az eset még a múlt század kilencvenes éveinek közepén történt.

Az egyik Rivne megyei egyéni választókerületből megválasztott Ivaniszov „megrendelt” támadásnak nevezte a vádat, és közzétett a világhálón egy a büntetlen előéletéről kiállított hatósági igazolást. Csakhogy Ukrajnában nemigen hisznek az efféle igazolásokban, hiszen a szabadságvesztés letöltése után egy bizonyos idő elteltével a polgár ismét büntetlennek számít a törvény szemében, amiről – mint láthatjuk – igazolást is kaphat.

Mondhatnánk, hogy a Nép Szolgáján belül nem teng túl a bizalom saját frakciójuk tagjaival szemben, mindenesetre tény, hogy alaposan bebiztosították magukat minden eshetőségre. David Arahamija frakcióvezető maga közölte a sajtóval, hogy felszólították társukat, függessze fel tagságát a frakcióban. Miután az ukrán jogszabályok nem adnak lehetőséget a frakciótagság felfüggesztésére, Ivaniszov tulajdonképpen kérelmezte a kilépését a kormánypárt frakciójából, ezzel vállalva, hogy függetlenként dolgozik majd a parlamentben, amíg ártatlansága be nem igazolódik, amikor is ismét kérelmezheti a felvételét a frakcióba. Arahamija jelezte azt is, hivatalos tájékoztatást kértek Ivaniszovról a főügyészségtől, a Belügyminisztériumtól és az Ukrán Biztonsági Szolgálattól (SZBU).

Hogy ez a „tisztázás” mennyi időt vesz igénybe, azt egyelőre senki nem tudja. Mindenesetre furcsa, hogy Ruszlan Rjabosapka főügyész egy sajtótájékoztatóján megerősítette az elévült büntetettség tényét, ám később a főügyészség tagadta ezt, jelezve, hogy folyamatban van a körülmények tisztázása. Ugyanakkor még mielőtt a hatóságok bármit közöltek volna, Andrij Portnov, az ismert jogász közzétett egy 1996-ból való bírósági ítéletet, amelyben Ivaniszov is szerepel.

Ezekután igen valószínű, hogy Ivaniszov elhagyja a frakciót, további politikai „sorsa” azonban kiszámíthatatlan. Volodimir Zelenszkij elnök az ügy kipattanásakor a maga impulzív stílusában azonnal megígérte, hogy amennyiben a képviselő vétkessége beigazolódik, megválik a képviselői mandátumától. Ez azonban legalábbis kétséges, hiszen Ivaniszov egyéni képviselő, vagyis nem kényszeríthető a mandátuma visszaadására a pártja által, mint a pártlistáról bejutott kollégái.

 

Mit csináltak az étteremben a honatyák?

A másik eset lényegesen egyszerűbbnek, az ukrán politikában már-már megszokottnak tűnik. A hírek szerint Jurij Korjavcsenkov, a Nép Szolgája frakcióvezető-helyettese néhány képviselőtársával együtt helyi rendőrségi vezetőkkel találkozott egy Kirivj Rih-i étteremben.

Az ukrajnai gyakorlatból kiindulva sokan mindjárt azt feltételezték, hogy a képviselők szerették volna az ellenőrzésük alá vonni a bűnüldöző szerveket, a pártnál azonban tagadták ezt, mondván a honatyák csupán a teendőkről egyeztettek a hatóságok képviselőivel. Maga Korjavcsenkov is tagadta az „összeesküvést”. A Facebook közösségi oldalon megjelent közleményében a bűnüldöző szervek munkájának „újraindítása”, együttműködésük fokozása, a bűnözés visszaszorítása mellett tett hitet.

 

Cui prodest?

Kinek az érdeke? – tették fel a kérdést a rómaiak, s nyomukban a latinul beszélők a későbbi korokban, ha arra voltak kíváncsiak, mi húzódik meg az események hátterében. Esetünkben a strana.ua igyekezett bepillantani az ukrán belpolitika boszorkánykonyhájába.

Az ásás nem bizonyult hiábavalónak: nem hivatalos információik szerint a botrányba keveredett képviselők mindkét esetben az elnököt támogató honatyák közül valók a frakción belül: Ivaniszovról úgy tudni, hogy az államfő „barátjának” tartott Ilja Pavljuk köréhez tartozik (vagy tartozott). Jurij Korjavcsenkov és Zelenszkij kapcsolata ennél is nyilvánvalóbb, hiszen a frakcióvezető-helyettes korábban szerepelt az elnök kabaréjában, a Квартал 95-ben. A Pavljuk-féle kör és az államfő „művészmúltjából” kikerült képviselők közös vonása állítólag, hogy mindkettő vetélytársra akadt az Ihor Kolomojszkij oligarchával összefüggésbe hozott informális frakción belüli képviselőcsoportban. Úgy hírlik, a Kolomojszkij legényeknek tudható be, hogy folyamatosak a kiszivárogtatások a Zelenszkijt támogató honatyák múltjáról, így a Krivij Rih-i étteremben felvett beszélgetés részleteinek nyilvánosságra kerülését is az ő számlájukra írják egyesek. És bár a világhálón megjelent hangfelvétel-részletek semmi botrányosat nem tartalmaznak, a frakcióban bizonyosak benne, hogy a kiszivárogtatásoknak távolról sincs vége, annak következményei pedig beláthatatlanok lehetnek.

 

A tét a túlélés

A történtek újra felvetik a Nép Szolgája frakciójának egységét. A frakcióban hivatalosan továbbra is azt állítják, hogy nincs széthúzás, ami pedig a botrányhősöket, szélhámosokat és idiótákat illeti, mondják, azok az emberek bármelyik tetszőleges csoportjában előfordulnak, és arányuk a Nép Szolgájának frakciójában se nagyobb az átlagosnál, sőt! Feltűnő azonban, hogy a frakció milyen óvatosan kezelte mindkét esetet, igyekezve csillapítani a megrázkódtatás hatását.

Anatolij Oktiszjuk politológus úgy véli, hogy a heterogén, sok tekintetben véletlenszerűen toborzott hatalmas kormánypárti frakciót egyedül Zelenszkij magas népszerűségi mutatója tartja össze. Következésképpen, mutat rá a szakértő, amint az elnök népszerűsége 50% alá süllyed, a centrifugális erők fokozódnak, és ez sorsdöntő következményekkel járhat: távozhat néhány képviselő, vagy akár teljesen fel is bomolhat a frakció. Ha pedig az elnöknek nem lesz frakciója és többsége a parlamentben, akár fel is oszlathatja a törvényhozást. Ugyanakkor az elnök népszerűségvesztése már-már garantálható, ha nem szűnnek meg a frakción belüli botrányok. És itt a kör bezárul.

(ntk)