Az ukrán külügyminiszter szerint Magyarország hamarosan felhagy a NATO és Ukrajna kapcsolattartásának blokkolásával

2019. december 4., 15:17

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter kedden meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország hamarosan megszünteti a NATO–Ukrajna Bizottság magas szintű politikai tanácskozásainak blokkolását.

A tárcavezető a Jevropejszka Pravda hírportál szerint erről Londonban beszélt újságíróknak a NATO-csúcs keretében. Kifejtette, hogy az ukrán parlament napokon belül tárgyalni fogja a középfokú oktatásról szóló törvényjavaslatot.

Az előterjesztés alapján a 2017-ben elfogadott oktatási törvény hetedik, úgynevezett nyelvi cikkelye nem fog kiterjedni a magániskolákra. Az említett cikkely az, amely kimondja, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán, és a nemzetiségi iskolákban is az ötödik osztálytól át kell térni a tantárgyak oktatásában az ukrán nyelvre. Ez a kárpátaljai magyarságot képviselő szervezetek és Budapest szerint jelentősen szűkíti az ukrajnai magyar kisebbség már megszerzett jogait.

A miniszter szerint Kijev a középfokú oktatásról szóló törvény elfogadásával teljesíti az Európa Tanács Velencei Bizottságának utolsó, azaz minden ajánlását, amelyet az oktatási törvénnyel kapcsolatosan tett.

„Azt várom, hogy ennek (a törvények a) megszavazása után Magyarország bejelenti, hogy feloldja az Ukrajna–NATO Bizottság nagykövetinél magasabb szintű (tanácskozásainak) blokádját” – fogalmazott a miniszter.

A Jevropejszka Pravda hírportál ugyanakkor hozzáfűzte: előfordulhat, hogy az ukrán külügyminisztérium várakozása nem teljesül, és Magyarország mégsem oldja fel a NATO és Ukrajna közti együttműködés ezen formájának blokádját.

(MTI)