Szili: Egymillió forint támogatást ajánlott fel a magyar kormány a kijevi magyar egyesületnek

2019. december 13., 14:01

Egymillió forint támogatást ajánlott fel a Potápi Árpád János vezette nemzetpolitikai államtitkárság a fennállásának 30 éves jubileumát ünneplő Magyarok Kijevi Egyesületének – mondta el az MTI-nek pénteken Kijevben Szili Katalin határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott.

A kijevi magyar egyesület az évforduló alkalmából háromnapos rendezvénysorozatot tart, amelynek keretében pénteken egy emlékkonferenciát rendeztek. Szili Katalin a konferencián hangsúlyozta, hogy 2010 óta a diaszpórában élő magyar közösségek az egész nemzet szolgálatában állnak, és a nemzeti együttműködés alapjait jelentik, különösen most, a trianoni szerződés századik évfordulójához közeledve.

A kijevihez hasonló magyar diaszpóra-szervezetek működése sokban hozzájárulhat ahhoz is, hogy Magyarország és Ukrajna között az együttműködés kedvező irányba alakuljon – emelte ki a miniszterelnöki megbízott. Leszögezte: Magyarország és a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a két ország közti kapcsolatokat az ő védelmüket és érdekeiket is figyelembe véve alakítsa.

Elmondta: harminc évvel ezelőtti megalakulásakor az egyesület azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a magyarok érdekvédelmét, ezen túlmenően a magyar identitás, a hagyományok megőrzését, a gyermekek oktatását is ellássa, hiszen magyar iskolát is működtet.

A konferencián elhangzott, hogy a harminc év alatt nagyon sok fiatallal bővült az egyesület. Köszönetüket fejezték ki az anyaország felé, hogy a megalakulásuk óta kapott támogatásoknak köszönhetően jelentősen gyarapodhattak olyan emlékhelyekben, kulturális eseményekben, amelyek erősítették az egyesületen belüli összetartást.

A rendezvénysorozat részeként csütörtökön kiállítás nyílt Kijevben magyar festők műveiből, Gyökerek címmel. Pénteken beregszászi színtársulat Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabját adja elő, szombaton pedig az ukrajnai magyar diaszpóra szervezetek találkozójára kerül sor.

(MTI)