Kárpátaljai származású Nobel-díjasnak állítottak miniszobrot Ungváron

2019. december 19., 19:53

A megyeszékhelyen december 18-án leplezték le a 44. miniszobrot. Ezúttal egy híres kárpátaljai származású közgazdász, Milton Friedman alakját öntötték bronzba. Roman Murnik szobrász alkotását Sztepan Rusznak kovács készítette el a Kominvesztbank kollektívájának támogatásával. A híres honfitársunknak emléket állító szobrocska a Hojdi utcában található.

Milton Fridman az egyetlen kárpátaljai származású Nobel-díjas. Számos érdeme mellett ő volt a Marshall-terv egyik kidolgozója. 1912-ben született New Yorkban zsidó bevándorlók negyedik gyermekeként. Apja Friedman Jenő Saul, anyja Landau Sára Eszter volt, akik Beregszászból vándoroltak ki az Újvilágba. Friedman a Rutgers Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait, de a Chicagói Egyetemen is tanult, ahol 1933-ban szerzett diplomát. Majd 19331934-ben a Columbia Egyetemen tanult statisztikát.

1976-ban kapta meg a Közgazdasági Nobel-emlékdíjat a fogyasztáselemzéshez, a pénztörténethez és -elmélethez való hozzájárulásáért, valamint a stabilizációs politika összetettségének bemutatásáért.

(mukachevo.net/RV)