A gyermek elhelyezéséről válás után

2019. december 21., 10:58 , 986. szám

„Barátnőm elvált időközben külföldre költözött férjétől, s a bíróság az anyának ítélte közös gyermeküket. Ez azt jelenti, hogy ezután a gyermek mindenkori lakóhelye az anya lakóhelye lesz?”

– A válasz nem ilyen egyszerű, annál is inkább, mivel nem ismert a szóban forgó gyermek életkora. A kérdést a Polgári törvénykönyv 29. cikkelye szabályozza. A 29. cikkely második pontja kimondja, hogy a természetes személy, aki betöltötte 14. életévét, szabadon választhatja meg lakóhelyét; tekintettel persze a törvény által ezen a téren megállapított korlátozásokra.

A 29. cikkely 3. pontja szerint a 10 és 14 év közötti természetes személyek lakóhelye a szülők (örökbefogadók), vagy annak a szülőnek a lakóhelye, akivel a gyermek együtt él, esetleg a gyermek gyámjának lakóhelye, netán az az oktatási vagy egészségügyi intézmény, amelyben tartózkodik, hacsak egyéb lakóhely nem lett megállapítva számára a gyermek és a szülők (örökbefogadók, gyámok, esetleg a személy felett a gyámságot gyakorló intézmény) közös megegyezése alapján. Amennyiben a 10 és 14 év közötti gyermek lakóhelyét illetően vita támad, azt a gyámhatóság vagy a bíróság hivatott eldönteni.

A 29. cikkely 4. pontja értelmében a 10. életévét be nem töltött természetes személy lakóhelye megegyezik a szülei (örökbefogadói) vagy közülük annak a lakóhelyével, akivel a gyermek együtt él, esetleg lehet a gyermek gyámjának lakóhelye, netán az az oktatási vagy egészségügyi intézmény, amelyben tartózkodik.

A 29. cikkely 5. pontja kitér arra, hogy a cselekvőképtelen személy lakóhelye a gyámjának lakóhelye vagy a vonatkozásában a gyámságot gyakorló intézmény címe.

Mint láthatjuk, a törvény csupán a 10 év alatti gyerekek és a cselekvőképtelen személyek esetében köti egyértelműen, azaz feltételek, kikötések nélkül a lakóhelyüket a szüleik (örökbefogadóik, gyámjaik stb.) lakóhelyéhez. Ne feledjük azt sem, hogy amennyiben a szülő, akinek a bíróság a gyermeket „ítélte” a válás után, később úgy határoz, hogy gyermekével együtt külföldre költözik, ehhez szüksége lesz a másik szülő hozzájárulására.

hk