Munkácsi Magyarok Karácsonya

2019. december 24., 14:00 , 987. szám

A tavalyi év sikerén felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, idén is megrendezik a meghitt karácsonyi eseményt. Az áldásos és szeretetben eltelt program a Tanulók Házában került megrendezésre Munkács belvárosában.

A szervezők fontosnak tartják ezt az eseményt, amely hitük szerint segíti a mára már szórványnak számító munkácsiak magyarságérzetének megmaradását.

Az eseményen többek között tiszteletét tette Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója, Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Pogány István atya, továbbá Gulácsy Dániel, a Munkácsi Református Egyházközség lelkipásztora.

Ráhangolásként a Betlehemi láng című roráté hangzott el, ami kellőképpen megalapozta az ünnepség bensőséges hangulatát.

Az egybegyűlteket Korolyova Erzsébet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Munkácsi Alapszervezetének elnöke köszöntötte. „Sok jó ember kis helyen is elfér” – mondta, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült nagyobb helyiséget találni a rendezvény lebonyolítására, de elmondása szerint örömmel töltötte el, hogy zsúfolásig megtelt a munkácsi Tanulók Háza. Külön köszönetét fejezte ki Shink Istvánnak, a II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának, amiért lehetővé tette, hogy igénybe vehessék az épületet. Köszöntőjében elmondta, hogy a jó munkácsi szokás szerint ezen a rendezvényen nincsenek külön meghívott vendégek, vagy fizetett előadók, hisz az egész programot a munkácsi magyarok álmodták, szervezték és valósították meg. Az ünnepi műsort közösen tervezte meg a református és katolikus egyház, a Szent Erzsébet Karitász, a II. Rákóczi Ferenc Középiskola és a katolikus óvoda.

Majnek Antal püspök úr II. Rákóczi Ferenc Karácsonyi imáját helyezte a jelenlévők szívére, mely így hangzik: „Ó, mély csöndje ennek a szent éjszakának, milyen mélységes titkokat takarsz, az isteni bölcsesség művét! [...] összekötve a földieket az égiekkel, az Atya ölén a Szűz ölével. Gyöngeségem nem tud megérteni Téged, hiszen önmagát sem képes megérteni, csak szeretné megadni azt, amit kívánsz, úgy, ahogy akarod. Minden elmélkedő képesség elnémul bennem, a titok nagyságát eltakarja a szeretet nagysága – s ki tudná elmondani Isten szeretetét? Vedd akaratomat, adj békét, mert amikor békét nyújtasz, szeretetet adsz. A szeretet csak benned nyughat, mert Te vagy a középpontja. Nem tudom, mi tetszhet neked bennem, hogy magad felé vonzzál. Íme, te, aki istállóban születtél, betértél bensőm istállójába. Nem nagyobb titok születésed, mint irántam való jóságod.”

„A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. A halál árnyékának földjén lakókra világosság ragyog” – idézett Ézsaiás könyvének kilencedik részéből Gulácsy Dániel református lelkész. Az egész életünk tele van fényekkel, főleg az év ezen időszakában, azonban az igazi világosság csak az Úr Jézus Krisztus földi megjelenéséből jöhet el közénk – hirdette Isten igéjét az ünnepi gyülekezet számára a tiszteletes.

Ezt követően a fellépőké volt a főszerep, akiket Horváth-Leskó Magdolna műsorvezető köszöntött a színpadon. Legelőször a magyar iskola nagykórusa énekelt szebbnél szebb karácsonyi énekeket. Ezután következtek a legkisebbek, mégpedig a Szent József Katolikus Óvoda, akik énekeket és játékokat adtak elő a közönség számára. Az ovisok után a munkácsi református egyházközösség kiskórusa, majd a középiskola német tagozatának köszöntője következett. Az énekek után a résztvevők egy magával ragadó színdarabot is láthattak. A sokszínű programban a munkácsiak hallhattak citerajátékot, amit a magyar iskola kisegyüttese követett, de volt itt szaxofonszóló, még több karácsonyi dal, valamint egy betlehemes is, amit a római katolikus egyház állított színpadra. A különleges délután záróakkordját a református egyház zenekara játszotta el. A közel háromórás eseményen rengeteg gyerek és felnőtt járult hozzá az adventi várakozás méltó lezárásához.

A fergeteges előadások után egy családias teázós-sütizős beszélgetést folytathattak mind­azok, akik ellátogattak a rendezvényre. Sőt mi több, a gyerekek ajándékcsomagot, a felnőttek pedig egy-egy karácsonyi díszt vihettek haza emlékül, amelyeket a KMKSZ  Munkácsi Alapszervezete, a Szent Erzsébet Karitász Központ és a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség támogatott.

Simon Dávid