Továbbra is parlamenti küszöb alatt a szlovákiai magyarokat képviselő pártok

2019. december 24., 12:56 , 987. szám

Három hónappal a szlovákiai választások előtt továbbra is a parlamenti küszöb alatt van a magyarokat képviselő két politikai tömörülés, a kormánykoalíciós Most–Híd és a parlamenten kívüli, közelmúltban alakult Magyar Közösségi Összefogás.

Amennyiben december elején tartották volna a választásokat, a Most–Híd 3,7 százalékot, a Magyar Közösségi Összefogás pedig 3,6 százalékot kapott volna – derült ki az Actly ügynökség felméréséből, amelyet múlt szerdán ismertetett a TASR hírügynökség Pozsonyban.

Szlovákiában 2020. február 29-én tartják a következő parlamenti választásokat, amelyeken 25 párt, koalíció és mozgalom indul, a bejutási küszöb öt százalék.

A felmérés eredménye szerint a választásokat december elején a jelenleg koalícióban kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer–SD) nyerte volna a szavazatok 22,1 százalékával. A második helyen az ellenzéki Mi Szlovákiánk–Néppárt (LSNS) végzett volna 12,1 százalékkal, míg a harmadikon a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS)–Együtt (Spolu) koalíció 10,5 százalékkal.

(MTI/Kárpátalja)