Naponta 20-30 orosztól tagadják meg a beutazást Ukrajnába

2020. január 13., 11:33

Tavaly több mint 7,3 ezer orosz állampolgártól tagadták meg a beutazást Ukrajnába – jelentette a Belügyminisztérium sajtószolgálata nyomán a korrespondent.net.

„A határőrök naponta átlagosan az Oroszországi Föderáció 20-30 állampolgárától tagadják meg a beutazást, akik esetében jelzett az adatbázis a beutazási tilalomról vagy a tartózkodási idő túllépéséről, vagy akikről sikerül megállapítani, hogy illegálisan felkeresték a megszállt területeket” – olvasható a közleményben.

A Belügyminisztérium jelezte, hogy beutazási tilalmat rendelnek el Alekszandra Mitrosina esetében, akinek kijevi találkozóját követőivel hétfőn aktivisták igyekeztek megzavarni, amiért az orosz blogger felkereste az elcsatolt Krímet.

A tájékoztatás szerint Mitrosina esetében eddig nem volt érvényben beutazási tilalom, a határt egy vasúti határátkelőhelyen keresztül lépte át. Az ellenőrzés során nem nyert megállapítást, hogy felkereste volna a Krímet.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy 2018 decemberében Ukrajna meghosszabbította a beutazási tilalmat a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiak számára.

(korrespondent.net/Kárpátalja)