Beharangozó: XIV. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny

2020. január 19., 16:44 , 989. szám

Ha tél, akkor disznótor, aminek Kárpátalján nagy hagyományai vannak. Ezek megőrzése végett rendezi meg minden évben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Mezőgecsei Polgármesteri Hivatal és a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete közösen a Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyt. A rendezvény apropóján adott interjút hetilapunknak a falu polgármestere, Mester András.

– Hogyan készülnek az idei böllérversenyre?

– Január 25-én kerül sor a XIV. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyre, amelynek fő célja, hogy bemutatásra kerüljenek a kárpátaljai és a határon túli disznótoros hagyományok a kilátogató turisták számára. Hagyományos módon a rendezvényen részt vesznek itthoni magyar és ukrán csapatok is, illetve határon túlról, főként Magyarországról érkező böllérek egyaránt. Idén előreláthatólag több magyarországi, egy vajdasági, egy erdélyi, valamint a Felvidékről érkezők ungvári kollégáikkal együtt színesítik a már így is változatos felhozatalt. A csapatoknak kötelező bemutatni azokat a hagyományos módszereket, amelyek szerint szülőfalvaikban szokás feldolgozni a sertéseket, továbbá különböző disznótoros ételekkel is fogják kecsegtetni a nagyérdeműt. Reményeim szerint idén is mindenki megkóstolhatja a különböző füstölt termékeket – sült szalonnát, kolbászt, hurkát, disznósajtot –, sőt biztosan lesznek frissen, szabad tűzön sült és főtt ételek is, úgy mint a babgulyás és akár még töltött káposzta is. Az ételfelhozatal kiszámíthatatlan, mert minden csapat szabadon választott ételekkel indul.

– Meséljen a programról, hogyan fog lezajlani?

– A rendezvény közép-európai idő szerint reggel 7 órakor kezdődik a fogópálinka-kóstolással. Ezt a sertések helyszínen történő feldolgozása követi: fél disznók állnak majd a csapatok rendelkezésére, amelyek ott kerülnek megperzselésre és szétszedésre. Továbbá a kiérkezőknek lehetőségük adódik megcsodálni egy látványdisznóvágást is. A rendezvény egészen estig tart majd. A disznóhúsból készült ételek elkészítése és a délután 4 órakor sorra kerülő eredményhirdetés között különböző környékbeli hagyományőrző csoportok lépnek majd fel.

– Körülbelül milyen mennyiségű hús kerül feldolgozásra?

– A helyi csapatok mindig többet dolgoznak fel, mint a messzebbről érkezők, mert ők előre elkészített húst is hoznak magukkal, de ha össze kellene számolni, akkor azt mondanám, hogy nagyjából 4 tonna lehet a feldolgozásra kerülő hús mennyisége. Az elkészült húsételekből természetesen lehet kóstolni, és sokan vannak, akik hazafelé indulva magukkal visznek egy-egy szál kolbászt vagy egy oldal friss szalonnát.

– Hány résztvevőre számítanak?

– Eddig 15 csapat jelezte a részvételi szándékát, de még várjuk a jelentkezőket, hisz január 19-ig még bárki jelentkezhet, és remélem, hogy akadnak is érdeklődők, akik kipróbálnák magukat egy ilyen rendezvényen. A jelentkezési díj csupán egy jelképes összeg  (500 hrivnya, valamint a minimális helybérlési díj – 15 hrivnya/m2), melyet adományként a faluban bejegyzett társadalmi szervezet támogatására fordítunk. Legnagyobb számban 2014-ben képviseltették magukat a böllérek, akkor 26 csapat vett részt a megmérettetésen. A kiérkezők számát sajnos, sosem tudjuk pontosan megmondani, hisz nincs belépési díj, sem regisztráció, általánosan két-háromezer ember, de az elmúlt esztendők folyamán ez a szám jóval magasabb is volt már.

– Miként zajlik majd a pontozás?

– Az elkészített ételeket a Budapestről, Nyíregyházáról és Beregszászból érkező nemzetközi zsűri pontozza majd. Az ételek mellett a fogópálinkát és a forralt bort is bírálni fogják. A mezőgecsei böllérkirály címet az érdemelheti ki, aki a különböző kategóriákban a legtöbb összesített pontot szerzi, de külön díjazásban részesülnek a legfinomabb hurka, kolbász, egytálétel, pálinka, bor, toros hús, toroskáposzta elkészítői is.

– Mi a fődíj, mik a hazavihető nyeremények?

– Évről évre helyi termékekből állítunk össze egy ajándékcsomagot: pálinka, házi lekvár, turisztikai kiadványok, illetve különböző kézművestermékek.

– Milyen hangulat kíséri az ételek elkészítését és magát a rendezvényt?

– Ha jó az idő, jobb a hangulat is. A lekvárfőző fesztiválra azok mennek, akik azt szeretik, ide is speciális közönség látogat ki: olyanok, akik szeretik a disznóból készült ételeket, valamint a forralt bort és a pálinkát. Az ilyen időben fogyasztott italok kellőképpen megalapozzák a hangulatot, valamint segítenek jobb kedvvel elviselni a hideget is.

SD