Kultúra

Művészet a fémben

2019. március 22., 16:53

Ungváron csütörtökön került sor a Nap-éj egyenlőség című fémből készült alkotások kiállításának megnyitójára.

Tovább »

Véglegesen Kárpátaljára érkezett a Szent Korona

2019. március 20., 13:18

Igaz, ezúttal nem Magyarország ezeréves koronázási ereklyéje, hanem annak kicsinyített, bronz mása érkezett Ungvárra. A Szent Koronát ábrázoló miniszobor Kolodkó Mihály ismert kárpátaljai szobrászművész alkotása.

Tovább »

Kihirdették az ünnepi rajzpályázat nyerteseit

2019. március 20., 11:28 , 947. szám

Kedden, március 19-én Magyarország Ungvári Főkonzulátusának előterében meglepően sok gyerek várakozott.

Tovább »

600 tanuló adott beszámolókoncertet az ungvári filharmóniában

2019. március 17., 17:20

Az Ungvári 1. Számú P. Csajkovszkij Gyermek Zeneiskola tanulói beszámolókoncertet tartottak a filharmónia nagytermében.

Tovább »

Emberek emberközelből

2019. március 16., 15:25 , 947. szám

Az inkább Kárpátalja-szerte látható, nagy méretű szobrairól ismert szobrász és festőművész, Ukrajna érdemes művésze festményeiből állítottak össze egy kisebb szalonkiállítást Magyarország Beregszászi Konzulátusának Gulácsy termében. A Munkácson élő Ivan Brovdi talán legismertebb művei közé tartozik Cirill és Metód szobra Munkács központjában, a Szin és Vér fakompozíció a Szinevéri-tónál, de közismert az ugyancsak Munkács központjában található, a Boldog kéményseprő és a macskája című szobra is, vagy az 1998-as árvíz áldozatainak emléket állító, 2010-ben Munkácson felavatott emlékmű

Tovább »

Ünnepi flashmob Beregszászban a '48-as hősök tiszteletére

2019. március 15., 17:28

Március 15-én rendhagyó programmal indult Kárpátalján az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire való emlékezés. Az M5 magyarországi köztévé szervezésében a határon túli régiókból Kárpát-medencei flashmobbal tisztelegtek a hősök előtt.

Tovább »

Jótékonysági bál az elhagyott gyermekekért

2019. március 13., 15:05 , 946. szám

Három fiatal édesanya, akik Kaszonyban és Zápszonyban élnek, megrázó felvételeket láttak a Beregszászi Járási Kórház újszülött- és gyermekosztályán hagyott gyermekekről az ismert közösségi portálon. Megrendülten nézték a sorsukra hagyott piciket, és elhatározták, hogy segítenek rajtuk. Gyűjtést hirdettek a Facebookon, és maguk is meglepődtek a sok felajánlás láttán. Az egy hónapig tartó gyűjtés során érkezett adomány Kárpátaljáról, Magyarországról, de még Angliából és Németországból is. Amikor elvitték személyesen a kórházba az adományokat, sokkolta őket a látvány, ugyanis az otthagyott gyermekek hároméves korukig – jobb híján – a kórházban laknak. Egyetlen nővér felügyeli, teszi tisztába és gondozza őket napközben, és szinte mindenben hiányt szenvednek, de leginkább a szeretet hiányzik nekik.

Tovább »

Kilencedik alkalommal szerveztek Az év emberei rendezvényt Visken

2019. március 13., 12:49 , 946. szám

A Visk Jótékonysági Alapítvány szervezésében kilencedik alkalommal rendezték meg Az év emberei – 2018 jótékonysági gálát március 9-én. A népzenei koncerttel egybekötött alkalom fő célja az volt, hogy bemutassák azokat az embereket, akik jócselekedeteikkel és munkájukkal kiemelkedő példát mutatnak. Kortól, nemtől, foglalkozástól, nemzeti, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül bárkit jelölhettek a címre.

Tovább »

Erfán Ferenc jubileumi tárlat nyílt Ungváron

2019. március 13., 09:22 , 946. szám

A festő- és iparművész alkotásaiból múlt csütörtökön nyílt kiállítás az általa 2009 óta vezetett Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban. A tárlat apropójául az szolgált, hogy a művész, az ungvári és a kárpátaljai magyarság életének egyik kiemelkedő személyisége idén ünnepli 60. születésnapját.

Tovább »

„Itt a bor, benne világnak kincse forr...”

2019. március 13., 08:03 , 946. szám

„Itt a bor, benne világnak kincse forr…” – ez volt a jeligéje az idén tizenhatodik alkalommal rendezett háromnapos Beregszászi Nemzetközi Borfesztiválnak, amelyet a Beregszászi Szent Vencel Borrend szervezett meg március 8–10. között.

Tovább »

Oldalak