Milyen értékbecslés szükséges földrészleg ajándékozásához?

2018. június 2., 10:23 , 906. szám

„Szeretném a lányomnak ajándékozni a tulajdonomban lévő földrészleget, ám a földhivatalban azt mondták, hogy ez nem lehetséges a föld előzetes normatív értékbecslése nélkül. Igaz ez? Én úgy tudom, hogy a földtörvény szerint szakértői értékbecslést kell végeztetnünk. Miért követelnek mást a hivatalban? Netán létezik olyan törvény, amely másként rendelkezik?”

– A Földtörvénykönyv 201. cikkelye értelmében rendeltetése és lebonyolításának módja szerint a földrészlegek értékbecslése lehet normatív vagy szakértői. A normatív értékbecslést egyebek mellett a földadó, az állami illeték mértékének megállapítására használják, míg a szakértői értékbecslést a földrészlegekkel kapcsolatos polgári jogi szerződéskötésekkor alkalmazzák, elsősorban a föld értékének meghatározására. Ebből adódóan földrészleg ajándékozása esetén – ami szintén polgári jogi szerződésnek minősül – elvben szakértői értékbecslést is lehetne végeztetni.

Csakhogy A földek értékeléséről törvény 5. cikkelye a földrészlegek ajándékozását is azon esetek közé sorolja, amikor normatív értékbecslés végzendő. A hivatalban tehát joggal követelték a normatív értékbecslést a földajándékozási szerződéshez, még akkor is, ha a Földtörvénykönyv ebben a tekintetben félreérthetően fogalmaz.

hk