Ukrán államadósság: kinek és mennyivel tartozunk?

2018. augusztus 20., 19:36

Ukrajna államadóssága 2018 júniusában 76,3 milliárd dollárt tett ki – jelentette az Ekonomicsna Pravda a VoxUkraine és a LIGA.net projektjét ismertetve.

Ennek az összegnek körülbelül a 60%-át a külső tartozások képezik. Ez mintegy 47,2 milliárd dollárnak felel meg, ami a 2,6-szerese az ország jelenlegi devizatartalékának.

A 47,2 milliárd dollárból 9,6 milliárd az állam által garantált hitelekre esik, a többi közvetlen adósság eurókötvények formájában (közel 17,5 milliárd dollár, beleszámítva azt a hárommilliárdnyi „orosz” kötvényt, amelyek miatt Ukrajna kénytelen volt csődöt jelenteni), valamint a nemzetközi szervezetektől felvett hitelek (16,6 milliárd dollár, közte az Egyesült Államok garanciájával kihelyezett kötvények) és az egyéb tartozások (3,5 milliárd dollár).

További 4,3 milliárd dollárra rúgnak a külföldi devizában felvett belföldi hitelek (belföldi államkötvények).

A nemzeti valutában felhalmozott tartozás mintegy 625 milliárd hrivnyának felel meg, ami a teljes államadósság közel 30%-a.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, Ukrajnának az elkövetkező másfél évben kis híján 10 milliárd dollárt kell visszafizetnie hitelezőinek csupán a devizában felvett hitelek után.

A portál megjegyzi azt is, hogy jelenleg minden ukrán polgárra fejenként mintegy 1800 dollár jut az államadósságból.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)