Hrojszman elismerte, hogy mégiscsak lesz gázáremelés

2018. augusztus 24., 18:04 , 919. szám

A miniszteri kabinet továbbra is keresi a legoptimálisabb változatot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azon követelésének teljesítésére, hogy emeljék a földgáz lakossági fogyasztói árát – közölte Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök augusztus 23-i Voliny megyei munkalátogatása során, amelyről az UNIAN hírügynökség számolt be.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a lakossági gázár emelése az IMF egyik fő követelése annak fejében, hogy folyósítsa Ukrajna számára a következő hitelrészletet, amelyre a hazai gazdaság stabilitásának biztosításához van szükség. Hrojszman értésre adta, hogy a kormánynak nincs túl sok választása, mivel a gáz lakossági árának emelése, s annak folyományaként az IMF-hitel kiutalása nélkül az országra a fizetésképtelenség vár.

„Megértem, hogy az emberek kategorikusan negatívan fogják fel ezt (a gáz árának emelését – a szerk.), én magam is negatívan fogom fel. De két rossz döntés közül azt fogom választani, amely a legkevesebb kárt okozza az ukrán polgároknak” – közölte.

Az UNIAN felidézi, hogy a kormány június 26-án szeptember 1-jéig meghosszabbította a földgázpiac szereplőinek kötelezettségét a lakosság kedvezményes áru földgázzal való ellátására, vagyis változatlanul hagyta a gáz jelenlegi árát. A földgáz lakossági árának megállapítása egyike az Ukrajna és az IMF között folyó tárgyalás meghatározó kérdéseinek. A Nemzetközi Valutaalap képviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy a gáz árát összhangba kell hozni a világpiaci árral. Jelenleg ez a lépés körülbelül 30%-os áremelést jelentene. Az UNIAN értesülései szerint a kormány a tárgyalások során több javaslatot is tett az árak fokozatos emelésére, ám az IMF sorra elvetette azokat.

A gáz lakossági fogyasztói árának még tavaly nyáron emelkednie kellett volna, ugyanúgy, ahogyan ez az ipari fogyasztók esetében történt. Ám a jövő évi választásokra készülő kormány egyre csak halogatja ezt a rendkívül népszerűtlen intézkedést.

(unian.ua/Kárpátalja)