Hrojszman: Jövőre 4170 hrivnya lesz a minimálbér

2018. szeptember 10., 14:50

A minimálbér 2019. január 1-jétől 3723 hrivnyáról 4170 hrivnyára emelkedik – jelentette be szeptember 7-i Vinnicja megyei munkalátogatása során Volodimir Hrojszman, akit az Interfax-Ukrajina idéz.

A miniszterelnök hozzátette: a változás a 2019. évi költségvetés tervezetében jelenik majd meg, amelyet a jogszabályokkal összhangban szeptember 15-ig szándékoznak benyújtani a parlamentnek.

Ugyanakkor a Szakszervezeti Szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány ismét a munkaképes személyek várható tényleges létminimumánál alacsonyabb minimálbért szándékozik megállapítani. Mint rámutatnak, a létminimum javasolt összege a munkaképes személyek várható tényleges létminimumának a felét sem éri el.

„Figyelembe véve, hogy az alapbér-kategóriák a költségvetési szférában a minimálbér összegén alapulnak, ezzel a költségvetési szféra majdnem négymillió dolgozójának bérszintjét csökkentik” – idézi a szakszervezetnek a költségvetés tervezetével kapcsolatos nyilatkozatát az Ukrajinszka Pravda.

A hírek szerint válaszában a Pénzügyminisztérium úgy reagált, jövőre nem tervezik a fő állami szociális normák és garanciák – a létminimum, a minimálbér, a minimális nyugdíj, az állami segély – összegének radikális növekedését, csupán az indexálásukat irányozták elő, az inflációval gyakorlatilag megegyező mértékben.

A szakszervezetek számításai szerint Ukrajnában 2019. január 1-jétől a minimálbérnek legalább 7,7 ezer hrivnyát kellene kitennie, a munkaképes személyek létminimumának pedig 5,2 ezer hrivnyát.

A Szakszervezeti Szövetség felszólította a kormányt, hogy teljesítse az életszínvonal emelésével kapcsolatos kötelezettségvállalásait. Követelik továbbá, hogy folytassanak nyílt vitát az állami források elosztásának irányairól.

(interfax.com.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)