Fiatalok a jövőért Kárpátalján

2019. január 23., 12:27 , 939. szám

Január 18-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF) Fiatalok a jövőért címmel folytatódott a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) és a II. RF KMF által szervezett Tehetséggondozás a tudományok útján nevet viselő, összesen 6 alkalomból álló 30 órás kurzus.

Az eseményen megjelenteket Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a lehetőség mindenki számára nyitott, azonban elsősorban a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium ösztöndíjasainak szól. „A tehetség olyan megújuló társadalmi tőke, amely a magyarság előrehaladásának legfőbb erőforrása. Ezért a tehetséggondozás nemzeti ügy!” – emelte ki, majd hozzátette: a program célja segíteni minden fiatalt abban, hogy megtalálja, kibontsa, fejlessze és hasznosítsa tehetségét a maga, a közössége és a nemzete számára.

Váradi Natália újságírónknak elmondta, hogy a kurzus lehetőséget kínál a pályakezdő kárpátaljai magyar főiskolásoknak és egyetemistáknak arra, hogy kutatásaik végzéséhez a lehető legszélesebb körű módszereket sajátíthassák el, amiket aztán természetesen alkalmazni is tudnak. Ezzel a kárpátaljai magyar értelmiségi réteg tudományos fejlesztése, kinevelése, konferenciákra való felkészítése, illetve az aktuális kutatói ösztöndíjak megismertetése a cél. Arra törekednek, hogy a tapasztalt kollégák és professzorok tudásukat átadják a fiatal kutatók számára, valamint lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fiatalok elért kutatási eredményeiket bemutassák a különböző konferenciák és kutatói ösztöndíjprogramok keretein belül. Az irodaigazgató asszony hozzátette azt is, hogy a programsorozat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

Az előadások sorát Kovály Katalin, a Momentum Doctorandus (MD) tiszteletbeli elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa nyitotta meg, aki Társadalomtudományi kutatások Kárpátaljáról a Magyar Tudományos Akadémián címmel tartott előadást. Őt követte Kosztur András, az MD elnöke, aki a szervezet munkásságát mutatta be. Fazekas Andrea, a Budapesti Oktatási Hivatal referense Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival címmel tartotta meg előadását. Végül két kárpátaljai diákszervezet mutatkozott be: a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségéről (KMDFKSZ) elnökük, Bence Norbert tájékoztatott, a II. RF KMF Hallgatói Önkormányzatának (II. RF KMF HÖK) tevékenységét pedig Maruszics Erik HÖK-elnök mutatta be.

A kurzus február 15-én folytatódik, amikor a Makovecz Hallgatói Mobilitási Program és az Erasmus+ ösztöndíjprogramok és azok jó gyakorlatai lesz a téma.

Cs. A.