Befejeződtek a magyar nyelv, magyar irodalom és történelem tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék

2019. április 2., 13:42

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében immáron másodszor kerültek megrendezésre a magyar nyelv, magyar irodalom és történelem tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék. A hétvégék célja volt a megyei  és nemzetközi történelemversenyekre, a  megyei  és országos magyarversenyekre, valamint műveltségi vetélkedőkre való felkészítés.  A tehetséggondozó hétvégéken összesen 59 tanuló vett részt, akik felkészülését a hétvégék alatt 16 tanár segítette. A program szakmai szervezői Snicer-Pobránszky Gabriella, a Jánosi Középiskola tanára, a Beregszászi Tehetségpont Koordinátora, valamint Nedbál Klára, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanára voltak.

A tehetséggondozó hétvége második alkalma 2019. március 15-re, nemzeti ünnepnapunkra esett. Az ünnep alkalmából a diákcsapat nem mindennapi foglalkozássorozaton vett részt, mivel a munkácsi várba tettek tanulmányi kirándulást, ahol Nedbál Klára történelem- és Snicer Zsolt irodalomtanár kalauzolta a tanulókat a vár három szintjén.

Az idei éven a tehetséggondozó hétvége utolsó alkalmán a gyerekek ellátogattak a Beregvidéki Múzeumba, amely az egykori Bethlen-kastély épületében található. A múzeum gazdag gyűjteménye bemutatta a gyerekeknek az egykori Bereg vármegye eseményekben, tragikus fordulatokban gazdag ezeréves történetét, az itt élő népek – magyarok, ruszinok és más nemzetiségek – szabadságküzdelmeit. Ezenkívül a gyerekek részt vehettek egy rendhagyó történelemórán, amelyen Kész Barnabás, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) tanára bemutatta a különböző történelmi korszakokra jellemző viseleteket és fegyverzeteket.

A gyerekek sok új baráttal és számos új ismerettel gazdagodhattak az együtt töltött hétvégék alatt. A teljes versenyfelkészítő program háromszor három hétvége alatt valósult meg a II. RF KMF bázisán. A tehetséggondozó hétvégét támogatta a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos közbenjárásával.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány