Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Beregi Magyar Költészeti Napokat

2019. április 17., 07:58 , 951. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) több mint két évtizede minden évben József Attila születésnapján, április 11-én szavalóversennyel méltatja a magyar költészet napját. A rendezvénynek két helyszín – a Bátyúi és a Nagyberegi Középiskola – felváltva ad otthont.

Idén tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nagyberegi Középiskolában a 7–9. osztályos tanulók költészet napi szavalóversenyét.

Dencs Ildikó, a Nagyberegi Középiskola tanára, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy előzőleg a versenyben részt vevő gyerekek körzeti szavalóversenyeken mérettetnek meg. Nagyberegre, a megyei döntőre már csak a körzetekből továbbjutott tanulók érkeznek. A tanárnő azt is elmondta, hogy a KMPSZ támogatói, illetve fővédnökségi tevékenységén kívül még Füley Judit, az iskola volt igazgatója, Puskás Erzsébet, az iskola volt tanára, Cserniga Gyula, a Bereg Alkotóegyesület elnöke segítette a rendezvény megvalósulását.

Az állami, valamint a nemzeti himnuszunk eléneklését követően Vass Irén, a Nagyberegi Középiskola tanára, a vers­ünnep moderátora köszöntötte először a jelenlévőket, illetve a meghívott vendégeket, akik között jelen volt Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Nagy-Dajka Enikő, a KMPSZ ungvári járási elnöke, Füzesi Magda József Attila-díjas magyar költő, író, Nagybereg szülöttje, díszpolgára, Gabóda Béla, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Tagozatának igazgatója, Braun Éva, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Tagozatának módszerésze, Bárdos Nóra, a Beregszászi Járási Oktatási Osztály szakmódszerésze, Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közönség- és rendezvényszervezője, Fodor Éva, a KMPSZ irodavezetője, Rádik Erika, a KMPSZ ügyvezetője, Kudlotyák Krisztina, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakképzési Intézetének magyartanára, Kovácsné Marton Erzsébet, a KárpátInfo szerkesztője, Püspöki Attila, Nagybereg polgármestere, valamint még Cserniga Gyula és Puskás Erzsébet, az iskola korábbi tanárai, illetve a 16 versenyző és felkészítő tanáraik.

Géczi Tihamér iskolaigazgató a versenyzők számára eredményes napot kívánt – úgy fogalmazott: „Legyetek mindannyian ennek a napnak a győztesei.” Folytatva beszédét köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen módon segítették a rendezvény létrejöttét.

Nagy-Dajka Enikő arról beszélt, hogy a verseken keresztül kifejezhetővé válik az, ami a hétköznapokban kifejezhetetlen, s minden jelenlévőnek azt kívánta: éljék meg ezt az élményt.

Békésyné dr. Lukács Angéla gratulációját fejezte ki Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul és az egész konzulátus nevében. Majd elmondta, hogy 55 évvel ezelőtt József Attila születésnapján hagyomány teremtődött, „hiszen mi, magyarok, éljünk bárhol is a világon, ezen a napon verseket mondunk, könyvbemutatókat tartunk, kulturális eseményeken veszünk részt, és így tisztelgünk a magyar költők alkotásai, művei, valamint édes anyanyelvünk, magyar szavaink előtt” – fogalmazott. Tovább folytatva köszöntét fejezte ki azért, hogy Kárpátalján is hagyomány teremtődött ezen a napon, mert évről évre megrendezésre kerül töretlen erővel a magyar költészet ünnepe. „Ez azt mondja el – tette hozzá –, hogy itt mi hiszünk és bízunk magunkban, hazánkban, egymásban, anyanyelvünkben, és ebben van a nagyon nagy erő.”

Ezt követően Füzesi Magdát köszöntötték virággal, illetve az Útban hazafelé című versével,  amelyet az iskola diákjai adtak elő.

A 16 versenyző először a szabadon választott versét szavalta el, ezt követően a zsűri 10 versenyzőt juttatott tovább. Itt már a kötelező verset, Kányádi Sándor Noé bárkája felé című költeményét kellett előadniuk.

A zsűri elnöke Füzesi Magda volt, tagjai pedig Kovácsné Marton Erzsébet, Braun Éva, Kudlotyák Krisztina és Sin Edina voltak, akik nehéz döntés előtt álltak, hiszen nagyszerű produkciók hangzottak el a versenyzők részéről.

Míg a zsűri értekezett, addig a Nagyberegi Középiskola diákjai szórakoztatták a közönséget költészet napi műsorukkal.

Füzesi Magda értékelte és összegezte a versenyzők teljesítményét. Örömét fejezte ki a szavalók versválasztásaival kapcsolatban. Úgy fogalmazott: „elég nagy kockázat tizenéves korban felvállalni Pilinszky János Francia fogoly vagy Márai Sándor Mennyből az angyal című versét –, de érdekes volt József Attila Nem, nem, soha! című versét is hallgatni tőletek” – tette hozzá.  „Számomra az volt a nagyon szívmelengető, hogy ti ezeket a verseket úgy adtátok elő, hogy egészen mélyen éreztétek, miről szólnak ezek az alkotások” – mondta.

A verseny eredményeit Kovácsné Marton Erzsébet ismertette. Először a különdíjakat osztották ki, így a KMKSZ Nagyberegi Alapszervezetének különdíjában részesült Faggyas Dániel, a Nagyberegi Középiskola tanulója. A KMPSZ különdíjait Horváth Annabella, a Barkaszói Középiskola, Lóza Noémi, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola, Danku Eszter, a Péterfalvi Református Líceum, Marton Debóra, a Nagydobronyi Református Líceum diákja kapta meg. A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének a különdíját Ponc Alex, a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulója kapta, melyet Sin József adott át. Magyarország Beregszászi Konzulátusának különdíját Békésyné dr. Lukács Angéla adta át Hete Ábel Jánosnak, a Csongori Általános Iskola diákjának. A Bereg Alkotóegyesület elnöke, Cserniga Gyula által felajánlott különdíjat Béres Lilla Eleonóra, a Szernyei Általános Iskola tanulója vehette át. Majd következtek a dobogós helyezések. A harmadik helyen Lánczi Ildikó végzett, a második helyet pedig Kopasz Sára szerezte meg, mindketten a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákjai. Az első helyezett pedig Belovics Dominika, a Bátyúi Középiskola tanulója lett.

A rendezvény a Szózat el­éneklésével, majd közös ebéddel zárult.

D.P.