Parlamenti választások: A kampány elkezdődött

2019. május 22., 15:15 , 956. szám

Volodimir Zelenszkij elnöki esküjének szövegén még meg sem száradt a tinta, amikor az országban kezdetét vette a parlamenti választási kampány.

Felbomlott a parlamenti koalíció

Múlt pénteken a Népi Front (Народний фронт) párt bejelentette kilépését a parlamenti koalícióból május 17-i hatállyal, valamint egy új legfelső tanácsi többség létrehozását 30 napon belül.

Makszim Burbak, a párt frakcióvezetője a Legfelső Tanács plenáris ülésén úgy fogalmazott, az új körülmények az erők maximális konszolidációját követelik: új elnök, új parlament, új koalíció. Megerősítette azt is, a törvényeknek megfelelően az elkövetkező 30 napban megalakul az új parlamenti többség.

A frakcióvezető szerint az ukránok határozott lépéseket, tetteket és változásokat várnak az új elnöktől. Hozzátette: a parlamentnek az elkövetkező időszakban az elnökkel közösen módosítania kell az Alkotmányt a Legfelső Tanács létszámának csökkentése érdekében, egyben megszüntetve az elnök, a képviselők és a bírák mentelmi jogát, világosan elválasztva egymástól a hatalmi ágak felelősségi körét, megszüntetve a megyei állami adminisztrációkat, befejezve a decentralizációt, elfogadva a népszavazásokról szóló törvényt, bevezetve az elnök elleni eljárás intézményét stb.

Burbak jelezte azt is, miután a parlamentben új koalíció alakul, a törvényhozás a jelenlegi Rada megbízatásának lejártáig, vagyis 2019. október 27-ig dolgozni fog.

A továbbiakban Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke kihirdette a parlamenti koalíció megszűnését. Egyben emlékeztetett, hogy az Alkotmány 83. cikkelyének hetedik pontja értelmében egy hónap áll rendelkezésre az új koalíció létrehozására.

Azóta tudjuk, hogy Volodimir Zelenszkij elnök május 20-i beiktatása után mindjárt bejelentette a parlament feloszlatását.  Így mostantól csak az előrehozott választások lebeghetnek a honatyák szeme előtt.

Az erőviszonyok

Tekintettel az előrehozott parlamenti választásokra, különösen érdekes, hogy minap ismertették a legfrissebb országos közvélemény-kutatás eredményét, amelyből kitűnik, hogy a jelenlegi állás szerint mindössze négy párt jutna be bizonyosan a Legfelső Tanácsba.

A Szociális Monitoring Központ, a Jaremenko Társadalomkutató Intézet és a Rejting Szociológiai Csoport közös felmérése értelmében A Nép Szolgája (Слуга народу) kapná a szavazatok 29,5%-át valamennyi megkérdezett körében (a biztos szavazók körében a 39,9%-át). Vagyis az új elnök, Volodimir Zelenszkij pártja egyedül nem alakíthatna parlamenti többséget a Radában. A törvényhozás második legnagyobb pártja, az Ellenzéki Platform – Az Életért (Опозиційна платформа – За життя) a voksok 8,1%-át (10,9%-át) szerezné meg. A további két biztos bejutó a leköszönt elnök pártja, a Petro Porosenko Blokkja Szolidaritás (7,8%/10,6%), valamint a Julija Timosenko nevével fémjelzett Haza (Батьківщина) 6,7%, illetve 9,1%-kal.

Ihor Szmesko Tisztesség és Erő (Честь і сила) pártja 3,8%-os támogatottsággal rendelkezik a megkérdezettek körében, s 5,1%-kal a biztos szavazóknál, vagyis a bejutást jelentő 5%-os küszöb szélén táncol, akárcsak Anatolij Hricenko Polgári Álláspont (Громадянська позиція) pártja a maga 3,7, illetve 5,0%-ával.

A többi érdekelt politikai erő bizonyosan nem érné el az 5%-ot. Köztük találjuk a jelenlegi törvényhozás pártjai közül Oleh Ljasko Radikális Pártját (2,4%/3,3%), illetve az Önsegély (1,5%/2,0%). A Népi Front támogatottsága mindössze 0,5%-os.

Múlt héten jelentette be saját pártja, a Hang (Голос) létrehozását az énekes Szvjatoszlav Vakarcsuk. Azonban míg tavaly ősszel a rocksztár az akkori felmérések értelmében még méltó vetélytársa lehetett volna Volodimir Zelenszkijnek, az elnökválasztás későbbi győztesének, a nevével fémjelzett politikai erő jelenleg csupán a voksok 0,7–0,9%-ára számíthat.

Alig mérhető (0,5%) Volodimir Hrojszman lemondott miniszterelnök pártjának népszerűsége is.

Érdekes megfigyelni, miként gondolkoznak a választók a politikusok együttműködésének lehetőségéről. A polgároknak láthatóan nem lenne az ínyére, ha az új elnök pártja, A Nép Szolgája együttműködne az ukrán politikai élet bevett pártjaival. Így például a megkérdezettek 29,7%-a támogatná, 49,2%-a viszont ellenezné, ha A Nép Szolgája a Hazával fogna össze az új parlamentben. Hasonlóan negatív a megítélése annak a lehetőségnek, hogy Zelenszkij pártja az Ellenzéki Platform – Az Életért párttal működjék együtt a törvényhozásban (28% támogatná, illetve 49,4% ellenezné).

A felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek 49,3%-a mondta azt, hogy bizonyosan elmenne szavazni, ha a hétvégén tartanák a választásokat, míg további 29,9% valószínűnek tartotta, hogy elmenne. A válaszadók 8,8%-a közölte, hogy bizonyosan nem adná le a szavazatát, 5,5% pedig valószínűsítette, hogy nem menne el szavazni.

A felmérést április 30. és május 10. között végezték az ország 24 megyéjében és Kijevben, 3000 fős mintán.

Ki kinek ellensége?

A napi híreket követve feltűnő, hogy a jelenlegi parlament nagyobbik kormánypártjának, a BPP-nek gyakorlatilag nincs szövetségese. Még a hazafias oldalhoz tartozó politikai erők is húzódoznak a Petro Porosenkóval való együttműködéstől. Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy a választások után rajtuk kívül egyedül Julija Timosenko Hazája képviseli majd a nemzeti oldalt az új parlamentben. Tekintettel arra, hogy a végnapjait élő jelenlegi törvényhozásban a Haza Porosenko manőverei és Timosenko ambíciói miatt maradt ki a kormánykoalícióból, legalábbis kérdéses, miként tudnak majd együttműködni e pártok és vezetőik a jövőben.

Az 1% alatti támogatottságú Népi Frontot már évek óta temetik, de úgy tűnik, most eljött az ideje, hogy a párt valóban a feledés homályába vesszen. Egyfelől az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő vezette politikai erőt majd szétfeszítik a belső ellentétek, másfelől bizonyos párton belüli csoportosulások már hosszabb ideje keresik a lehetőséget, hogy személyes politikai túlélésük érdekében olyan szövetségesekkel fogjanak össze, amelyeknek esélyük van a parlamentbe jutásra. Minap az Ukrajinszka Pravda Volodimir Hrojszmant nevezte meg a lehetséges szövetségesek egyikeként, miáltal létrejöhetne a két exminiszterelnök – Hrojszman és Jacenyuk – pártja. A szövetség valószínűségét növeli, hogy bár a Népi Front felajánlotta együttműködését Volodimir Zelenszkijnek, az elnök ezt elutasította. Volodimir Hrojszman is küldött jelzéseket az együttműködési készségéről az új elnöknek, ám szintén visszautasították. Elemzők ugyanakkor kétségesnek tartják, hogy önmagában két egy százalék alatti párt összefogása lehetségessé tenné az 5%-os parlamentbe jutási küszöb elérését, így további szövetségesek bevonása valószínűsíthető.

(zzz)