Sajtó: A szakadárok készek átadni négy ukrán foglyot Medvedcsuknak

2019. június 27., 14:55

Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát ukrán politikus csütörtökön Minszkben Denisz Pusilin és Leonyid Paszicsnik kelet-ukrajnai szakadár vezetőkkel tárgyalt, akiktől azt az ígéretet kapta, hogy pénteken átadnak Kijevnek négy ukrán foglyot – jelentette a 112.ua hírportál.

A Vlagyimir Putyin komájaként is emlegetett Medvedcsuk – ugyanis az orosz elnök lányának a keresztapja – saját kezdeményezésre, azaz mindenféle felhatalmazás nélkül tárgyalt Minszkben.

Pusilin az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint kifejezte reményét, hogy a négy ukrán szabadon bocsátását egy „mindenkit mindenkire” elv szerinti fogolycsere követi.

Medvedcsuk párttársa, Vadim Rabinovics, az Ellenzéki Platform – Az Életért (Опозиційна платформа – За Життя) párt társelnöke Facebook-oldalán kommentár nélkül nyilvánosságra hozta azoknak az ukrán foglyoknak a nevét és adatait, akiket a szakadárok ígéretük szerint másnap elengednek.

Ukrajnában szűk egy hónap múlva, július 21-én tartják a parlamenti választást, amelyen Medvedcsuk is indul jelöltként. Pártja a felmérések szerint második helyen áll a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája (Слуга народу) párttól jelentősen lemaradva, jelenleg megközelítőleg 12 százalékos támogatottsággal, míg előbbi több mint 45 százalékon. A Donyec-medencei válság rendezése – beleértve az Oroszországban, illetve orosz megszállás alatti területeken fogva tartott ukránok kiszabadítását – egyik központi kérdése a jelenleg zajló választási kampánynak.

Legutóbb nagyszabású fogolycsere Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok között 2017 decemberében volt, akkor a Donyec-medencei szakadár területeken fogva tartottak közül 73-an nyerték vissza a szabadságukat, cserébe értük 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok.

(MTI)