A legfontosabb alkotmánymódosításokkal kezdenék a munkát Zelenszkijék

2019. június 28., 12:20

A legfontosabb és halaszthatatlan alkotmánymódosító indítványokkal egy éven belül elő kíván állni Volodimir Zelenszkij elnök és csapata – derül ki az államfőt a parlamentben képviselő Ruszlan Sztefancsuknak az Interfax-Ukrajinának adott interjújából, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Úgy gondolom, a legfontosabb dolgokat az első évben kell elvégezni. Mert ebben az első esztendőben nekünk, először is, nagy a támogatottságunk Ukrajna népe részéről. Másodszor, a kidolgozott mechanizmusok birtokában lehetőségünk van átvinni ezeket a Legfelső Tanácson. És harmadszor, lehetőségünk van nyomon követni, mennyire érték el a céljukat” – fejtette ki a politikus.

Sztefancsuk jelezte, egy új alkotmány elfogadása „egyelőre vita tárgya, s különböző megközelítések léteznek”.

Mint rámutatott, az Alkotmány legutóbbi módosításainak elemzése kimutatta, hogy közel 20 vagy annál is több cikkelynek nincs végleges, pontos jogi megfogalmazása.

„Olyan helyzetbe kerültünk, amikor nem rendelkezünk az Alkotmány egyetlen helyes, jogilag értelmezhető változatával. Ez a Legfelső Tanács megfontolatlan, ellenőrizetlen és tervszerűtlen munkájának eredménye, amely mára oda vezetett, hogy az Alkotmány napját ünneplő ország Alkotmányának nincs egyetlen egységes szövege” – jelentette ki az elnök parlamenti képviselője.

Sztefancsuk kitért arra is, helytelennek tartja, hogy minden alkotmányos reform az államhatalmi szervek jogköreinek megváltoztatására irányult, de egyetlen esetben sem kerültek szóba az emberi és állampolgári jogok garanciái.

Mint fogalmazott, el kell végezni az állam „funkcionális auditálását” és pontosan meg kell határozni, hogy melyik intézmény miért felel.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)