Zelenszkij és Volker a Donyec-medencei helyzetről tárgyalt

2019. július 3., 10:57

A kanadai látogatáson tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozott Kurt Volkerrel, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának ukrajnai különmegbízottjával – jelentette július 3-án a Korreszpondent.net az ukrán elnök sajtószolgálata nyomán.

Zelenszkij köszönetet mondott Volkernek mindazért, amit ő személyesen, illetve Donald Trump amerikai elnök kormányzata Ukrajna érdekében tesz. Az államfő egyben hangsúlyozta, országa teljes mértékben elkötelezett a Donyec-medencei béke megteremtésének politikai és diplomáciai útja mellett.

„Ennek tanúbizonyságai az ukrán képviselők tevékenységének »újraindítása« a Háromoldalú Kontaktcsoportban, a normandiai formátum aktivizálásának irányában tett lépések, valamint az erők és eszközök szétválasztása Sztanyica Luhanszkában” – közölte az ukrán vezető.

Zelenszkij ugyanakkor jelezte, „Oroszország nem tanúsít jóakaratot a konfliktus rendezésében”.

„Így az Oroszországi Föderáció nem támogatta az Ukrajna által javasolt »kenyértűzszünetet«, folytatódnak a tüzérségi támadások, többek között mentőautók ellen is, a Donyec-medence ellenőrizetlen területén korlátozzák az EBESZ SMM tevékenységét” – hangsúlyozta Zelenszkij.

A Korreszpondent.net emlékeztet, hogy a Donyec-medencében megállapodás született a haderők szétválasztásáról. A folyamat Sztanyica Luhanszkában június 26. és 28. között ment végbe. Az EBESZ ukrajnai Különleges Megfigyelő Missziója megerősítette az erők és a technika szétválasztását a térségben.

(korrespondent.net/Kárpátalja)