A fémhulladékgyűjtő, a cukrász és a többiek: Kik az új kormányzójelöltek?

2019. július 5., 14:17 , 962. szám

A közelmúltban menesztett megyei hivatalvezetők helyére szánt, az elnöki adminisztráció által kinevezésre javasolt kormányzójelöltek névsorát múlt héten Pavlo Rozenko kormányfőhelyettes hozta nyilvánosságra a Facebook közösségi oldalon. A nyolc személyről a miniszteri kabinet múlt szerdai ülésén tárgyalt a kormány. Az ülésről kiszivárgott hírek szerint a kormánytagok egy része következetesen Volodimir Zelenszkij államfő jelöltjei ellen szavazott, végül a kabinet mégis valamennyiüket megszavazta. Ezután várható, hogy az elnök napokon belül rendelkezik a jelöltek kinevezéséről. A strana.ua minap annak nézett utána, mit lehet tudni a jelöltekről.

Pavlo Rozenko miniszterelnök-helyettes múlt heti Facebook-bejegyzésében felháborodott azon, hogy az elnök által javasolt kormányzójelölteket senki nem ismeri. Talán jobb lett volna, ha az államfő nyílt és átlátható pályázati rendszer útján választja ki a jelöltjeit, ahogyan az az előző elnök idején volt szokás – morfondírozott. Szavait azonban senki nem vette komolyan, hiszen ő egyfelől azon politikusok közé tartozik, akiknek a neve a leköszönő Hrojsz­man-kormánnyal együtt hamarosan a feledés homályába vész, másfelől pontosan tudjuk, hogy a nyílt pályáztatás Petro Porosenko idejében csak afféle szemfényvesztés volt.

Kétségtelen azonban, hogy a minap a kormány elé terjesztett jelölteket eddig legfeljebb szűkebb pátriájukban ismerték többé vagy kevésbé, s távolról sem politikai vagy államigazgatási tevékenységükkel szereztek maguknak tekintélyt, hírnevet.

Például az Odesza megyei kormányzójelölt, Andrij Andrejcsikov az egyik legjelentősebb szereplő az ukrajnai fémhulladék-piacon. Erről az ágazatról viszont a strana.ua szerint tudvalévő, hogy azt országszerte az SZBU és a rendőrség ellenőrzi.

A kijevi kormányzói tisztségre a 35 éves, bakui születésű Mihajlo Bno Ajrian pályázik, aki jelenleg az Ukrenergo Nemzeti Energetikai Vállalat igazgatóhelyettese. Állítólag a cég vezetőit a sajtó korábban előszeretettel vádolta korrupcióval, maga Ajrian pedig Dmitro Razumkovnak, a Nép Szolgája párt elnökének csoporttársa volt, amikor még a Kijevi Nemzeti Egyetemen tanultak.

Herszon megye élére azt a Jurij Huszev volt védelmi miniszterhelyettest szánják, akinek a kinevezése ellen a napokban petíciót kezdeményeztek az elnök weboldalán. „Ennek a személynek a kinevezése ellenkezne mindazzal, aminek köszönhetően ön a legutóbbi választásokon Ukrajna elnöke lett, új arcokat és a korrupció elleni tényleges küzdelmet ígérve Ukrajna népének” – írta egyebek mellett a petíciót jegyző Dmitro Iszajenko.

A Donyeck Megyei Állami Adminisztráció élére a 33 éves, Donyeck megyei Horlivkában született Pavlo Kirilenkót javasolja az államfő, aki 2017-től az ungvári helyőrség katonai ügyésze. Érdekes, hogy a jelölt lakcímként Lemberget (Lviv) adta meg, holott családjával együtt Ungváron él. A strana.ua rámutat, az ügyész havi bére 20 ezer hrivnyát tesz ki, ami azonban nem akadályozta meg őt abban, hogy 2017-ben vásároljon magának egy 2015-ös kibocsátású, BMW 528i típusú személygépkocsit 400 ezer hrivnyáért.

Kárpátaljának egy munkácsi cukrász „jutott”. Pontosabban Ihor Bondarenko Jevpatorijában született, s 1998-ban nyitotta meg első kávézóját Munkácson. Jelenleg egy hét munkácsi és ungvári kávézóból álló hálózat tulajdonosa, s további cukrászatoknak, kávézóknak is szállít cége, amely több mint 80 féle ínyencséget állít elő. Vagyonbevallásából ítélve a felesége nevén szereplő kávézók-cukrászdák nagyságrendileg egymillió hrivnya éves bevételt biztosítanak a számára – írja a portál.

A nyolc kormányzójelölt bemutatásából a strana.ua azt a következtetést vonja le, hogy Volodimir Zelenszkij felfedezettjei távolról sem nevezhetők „új arcoknak”, inkább a helyi elitek és üzleti körök képviselői, akiknek a háttere legalábbis kérdéseket vet fel. Egyikük sem sorolható az ismert reformerek vagy „elvhű” politikusok közé, azonban Zelenszkij barátainak sem tekinthetők. Az egyetlen logikus magyarázat a felbukkanásukra a portál szerint, hogy valaki „közbenjárt” az érdekükben: „Jó esetben egyszerűen kért. Rossz esetben fizetett”.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Volodimir Zelenszkij elnök június 11-én felmentett tisztségéből vagy feladatai ellátása alól 15 kormányzót, köztük Hennagyij Moszkalt, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció vezetőjét, aki még áprilisban benyújtotta a lemondását. Június 25-én az államfő további három megyei vezetőt menesztett tisztségéből.

(ntk)