Közel hatezer jelölt indul a választásokon

2019. július 5., 12:11 , 962. szám

Az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a Nép Szolgája párt választási győzelmét továbbra sem fenyegeti veszély Ukrajnában. Bár a jelöltállítási időszak egy hete lezárult, a Központi Választási Bizottságban (CVK) a bíróságoknak „köszönhetően” tovább folytatódott a korábban elutasított jelöltek bejegyzése. Különösen sokan pályáznak a képviselői helyekre Kárpátalján.

Zelenszkijék toronymagasan vezetnek

A Társadalmi Monitoring Csoport és a Jaremenko Ukrán Társadalomkutatási Intézet által végzett legfrissebb felmérés szerint, amelyet hétfőn ismertetett az UNIAN, ha a választásokat a következő hét végén tartanák, a megkérdezettek 46%-a menne el bizonyosan szavazni, további 37,7%-uk valószínűbbnek tartotta, hogy elmegy szavazni, mint hogy nem. Ugyanakkor 6,6% azt valószínűsítette, hogy nem vesz részt a választásban, s 6% mondta azt, hogy bizonyosan nem megy el szavazni, miközben 3,7% még nem döntötte el, leadja-e a voksát, vagy sem.

Azok közül, akik már eldöntötték, kire fognak szavazni, a legtöbben (43,2%) a Nép Szolgája (Слуга народу) pártot jelölték meg. A további sorrend: Ellenzéki Platform – Az Életért (Опозиційна платформа – За життя) – 12%, Haza (Батьківщина) – 9,4%, Hang (Голос) – 8,3%, Európai Szolidaritás (Європейська солідарність) – 8,2%. A többi párt támogatottsága nem éri el a parlamentbe jutási küszöböt: Erő és Becsület (Сила і честь) – 4,1%, Polgári Álláspont (Громадянська позиція) –3,9%, Ellenzéki Blokk (Опозиційний блок) – 2,2%, Oleh Ljasko Radikális Pártja (Радикальна партія) – 2,1%. Két százalék alatti támogatottságot mértek a Szabadság pártnak (Свобода – 1,9%), Hrojszman Ukrán Stratégiájának (Українська стратегія Гройсмана – 1,6%), és az Önsegítésnek (Сапопоміч – 1,2%).

Akik nem adták fel

Amikor már azt hittük, lezárult a jelöltállítás, beavatkozott a folyamatba a Legfelsőbb Bíróság, s határozatai nyomán a Központi Választási Bizottság (CVK) kénytelen volt olyan indulókat is bejegyezni képviselőjelöltekként, akiknek jelentkezését korábban elutasította.

A legnagyobb visszhangot kiváltó eset Miheil Szaakisvili pártjáé, az Új Erők Mozgalmáé (Рух нових сил) volt, amelynek pártlistáját végül csak június 29-én jegyezték be. Mivel korábban a CVK már döntött a listás szavazólap méretéről, színéről, s kisorsolták az induló pártok sorrendjét a szavazólapon, ezért múlt vasárnap a bizottság konzultált a korábban bejegyzett, és a szavazólapon eredetileg szereplő pártokkal a sorsolás megismétlésének lehetőségéről. Ám a pártok elvetették ezt a lehetőséget azzal az indoklással, hogy kampányuk során széles körben hivatkoznak előzőleg megállapított sorszámukra a szavazólapon. Ennek fényében a CVK végül úgy határozott, hogy a sorsolást nem ismétlik meg, az Új Erők Mozgalma pedig utolsóként, 22. sorszám alatt szerepel majd a szavazólapon.

Születtek meglepő döntések az egyéni választókerületekben induló jelöltek esetében is. Így például a Legfelsőbb Bíróság július 1-jén, hétfőn, majd egy héttel a regisztráció végső határidejének lejárta után kötelezte a CVK-t Andrij Kljujevnek, a Régiók Pártja volt parlamenti képviselőjének, Viktor Janukovics elnöki adminisztrációja vezetőjének a bejegyzésére, holott a politikus több évi távollét után csupán a közelmúltban tért vissza külföldről. A politikust indító Liberális Párt képviselői a bíróságon azzal érveltek jelöltjük védelmében, hogy Kljujev az elmúlt öt évben a szakadárok által ellenőrzött Donyeckben lakott, márpedig az Ukrajna területe.

Kljujeven kívül további hét egyéni választókerületben induló ügyében született határozat a képviselőjelöltként való utólagos bejegyzésükről az utolsó utáni pillanatokban, azaz vasárnap. Talán mondanunk sem kell, hogy az említett esetek miatt számos választókerületben változtatni kellett a korábban már véglegesített szavazólapokon.

A történtek rámutatnak a választási törvény egy újabb hiányosságára. Ha ugyanis elfogadjuk, hogy a Legfelsőbb Bíróság jogosult meghozni a végleges döntést a képviselőjelöltek bejegyzéséről a CVK helyett – ami egy jogállamban egyébként logikusnak tűnik –, felmerül a kérdés, a választási eljárás miért nem biztosít elegendő időt a fellebbezések elbírálására, miért kell a CVK-nak utóbb kiigazítani a szavazólapokat?

A bizonytalanság az induló jelöltek tényleges számát és besorolását illetően továbbra sem szűnt meg teljesen, mivel a hét végén a Nép Szolgája párt a bírósághoz fordult kilenc olyan jelölt – „klón” – ügyében, akik megtévesztő módon Volodimir Zelenszkij pártjához tartozónak adják ki magukat. A Nép Szolgája arra kéri a bíróságot, kötelezze a CVK-t, jelezzék a szavazólapokon, hogy valójában független jelöltekről van szó.

Ezek után félve írjuk le, hogy jelen helyzet szerint az előrehozott parlamenti választásokon összesen 5 941 képviselőjelölt indul az országban, közülük 3 181 egyéni választókerületben, 2 760 pedig a pártok listáin. Az egyéni választókerületben indulók közül 1444-et pártok jelöltek, 1737-en független jelöltként lettek bejegyezve.

Kárpátaljai „sajátosságok”

Mint láthattuk, Andrij Klju­jev hosszú távolléte ellenére elindulhatott a választásokon, ugyanakkor Szerhij Ratusnyak volt ungvári polgármesternek nem volt ilyen szerencséje. Az elutasítás oka esetében is a hosszú külföldi tartózkodás volt. A CVK vonatkozó határozatának indoklása szerint Ratusnyak, aki a 68. számú, Ungvár központú egyéni választókerületben szeretett volna indulni független jelöltként, a választások napját, azaz 2019. július 21-ét megelőző öt esztendőben három alkalommal tartózkodott külföldön a 90 napot meghaladó ideig. Ugyanakkor a volt polgármester nem mutatott be a bizottságnak olyan dokumentumokat, amelyek igazolták volna, hogy nem személyes okokból hagyta el az országot. A CVK ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy Szerhij Ratusnyak nem felel meg a képviselőjelöltek helyben lakására vonatkozó alkotmányos és törvényi követelménynek, ezért képviselőjelöltként való bejegyzését elutasította.

Ezzel párhuzamosan múlt héten eldőlt, hogy mégiscsak lesz klónja Ivan Balogának, az Egységes Centrum (Єдиний Центр – JeC) képviselőjelöltjének, aki ezúttal a 70. számú, Szolyva központú választókerületben próbál meg mandátumhoz jutni. Korábban a CVK hiányos adatközlésre hivatkozva elutasította, hogy a második Ivan Ivanovics Baloga nevű jelöltet is bejegyezze, ám a mukachevo.net beszámolója szerint a független jelöltként induló 2. számú Baloga a bírósághoz fordult, amely a CVK-t kötelezte a képviselőjelöltként való regisztrálására.

Eközben a 72. számú, Técső központú választókerületben „ikreket” jegyzett be a CVK: Szavcsuk Ihor Petrovicsot, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt tagját, técsői járási dombói (Dubove) lakost, valamint Szavcsuk Ihor Vasziljovicsot, a Rahiv-audit Kft. igazgatóját, aki rahói illetőségű és független jelöltként indul.

Mint ismeretes, Kárpátalján a magyarok által legnagyobb arányban lakott, 73. számú, Nagyszőlős központú választókerületben is bevetették ismeretlenek a „klón”-technológiát, amennyiben Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével szemben elindították a perecsenyi járási havasközi (Ljuta) illetőségű Vaszil Ivanovics Brenzovicsot, aki a CVK honlapja szerint munkanélküliként tengeti napjait egy hegyvidéki településen. Láthatóan az ismeretlenek ezt a trükköt is kevesellték, mert a biztonság kedvéért elindították a választókerületben Kovács Miklós beregszászi járási borzsovai lakost, aki a KMKSZ előző elnökének a névrokona. Nyilvánvalóan mindkét úgynevezett technikai jelöltnek az a feladata, hogy szavazatokat raboljon a kárpátaljai magyarság valódi képviselőjelöltjétől.

A 73. számú választókerületben uralkodó hangulatot jelzi, hogy vasárnap Állítsuk meg a megvesztegetést jelszóval rendezett felvonulást Nagyszőlős száznál is több lakója. A menetben iskolások, ifjúsági szervezetek, köztük a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének aktivistái is tiltakoztak az úgynevezett mocskos választási technológiák alkalmazása, a szavazatvásárlás ellen. Oleh Biljda, az akció társszervezője a Sirius regionális televíziónak nyilatkozva rámutatott, soha nem indult még annyi jelölt a választásokon, mint ezúttal.

A menet résztvevői felhívást intéztek a kormányhoz, az elnökhöz, valamint a bűnüldöző szervekhez, amelyben a szavazók megvesztegetésének megakadályozását, a választások tisztaságának biztosítását követelték.

(ntk)

Kárpátalján majd százan szeretnének képviselők lenni

Óriási a tülekedés Kárpátalja választókerületeiben a képviselői mandátumokért. A hat parlamenti helyért összesen 91-en szálltak versenybe.

A 68. számú, Ungvár központú választókerületben húsz jelöltet jegyzett be a Központi Választási Bizottság (CVK). Közülük nyolcat pártok jelöltek, tizenketten független jelöltekként próbálnak szerencsét. A pártok közül saját jelöltet indított a választókerületben a nacionalista Szabadság (Свобода), a Haza (Батьківщина), az Önsegítés (Самопоміч), a Nép Szolgája (Слуга народу), az Ellenzéki Platform – Az Életért (Опозиційна платформа – за життя), a Hang (Голос), az Egységes Centrum (Єдиний Центр – JeC), valamint az Erő és Becsület (Сила і честь).

A választókerület érdekessége, hogy mindjárt három Andrijiv és egy Andrejev nevű jelölt is indul, amit a szakértők annak tudnak be, hogy a város polgármesterét Bohdan Andrijivnek hívják. Miután a városvezető pártlistán indul a választásokon, nyilván sokan szeretnék begyűjteni a nevével megszerezhető szavazatokat.

Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy a magyarság képviseletében induló Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke összegyűjtse a magyar szavazatokat, igazolva, hogy azok nem szerezhetők meg üres ígéretek ellenében az országos és helyi ukrán politikai erők által.

A 69. számú, Munkács központú választókerület a maga kilenc képviselőjelöltjével valósággal a béke szigetének tűnik a fentiekhez képest. Érdekessége a régiónak, hogy itt hat képviselőjelöltet indítottak a pártok, s csupán hárman indulnak önjelöltként. Saját jelöltet állított a választókerületben a JeC mellett a Haza, az Európai Szolidaritás (Європейська солідарність), a Nép Szolgája, a Hang, valamint az Ellenzéki Platform – Az Életért.

A KMKSZ ebben a választókerületben alelnökét, Gulácsy Gézát indította, ám miután a szövetség mintegy két hete megállapodott a közös választási szereplésről az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel (UMDSZ), Gulácsy Géza június 26-án visszalépett Tóth Miklós, az UMDSZ elnökségi tagja javára.

A 70. számú, Szolyva központú választókerületben a pillanatnyi helyzet szerint 13 képviselőjelölt indul, ám a mukachevo.net tájékoztatása szerint a CVK a Legfelsőbb Bíróság határozata nyomán mégiscsak bejegyezte tizennegyedikként Ivan Ivanovics Balogának, a JeC képviselőjelöltjének „klónját”, Ivan Ivanovics Baloga független jelöltet. A választókerületben hét pártjelölt mellett hat független jelölt indul.

A 71. számú, Huszt központú választókerületben 14-en versenyeznek a képviselői mandátumért. A pártok által indított kilenc jelölt mellett öt független képviselőjelölt is megméretteti magát.

A 72. számú, Técső központú választókerületben 19 képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapon. Közülük nyolcan pártszínekben, 11-en egyéni jelöltként mérettetik meg magukat.

A 73. számú, Nagyszőlős központú választókerületben, amelyben a legnagyobb a magyar választók aránya, 16 képviselőjelöltet jegyzett be a CVK. A kilenc független jelölt mellett heten indulnak pártszínekben. Saját jelöltet állított a JeC, a Hang, a Haza, az Ellenzéki Platform – Az Életért, a Nép Szolgája, az Európai Szolidaritás, sőt még a Szabadság is.

A kárpátaljai magyarságot a választókerületben Brenzovics László, a KMKSZ elnöke képviseli. Vele szemben indította ellenfeleinek valamelyike az azonos nevű Vaszil Ivanovics Brenzovics nagybereznai járási havasközi (Ljuta) munkanélküli lakost, valamint a beregszászi járási Borzsován élő, „ideiglenesen foglalkozás nélküli” Kovács Miklóst, akinek vezeték-, kereszt-, sőt apai neve is a KMKSZ előző elnökének nevével egyezik meg.

(zzz)