Zelenszkij kinevezte Luhanszk megye új kormányzóját

2019. július 8., 11:26

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Luhanszk Megyei Állami Adminisztráció elnökévé nevezte ki Vitalij Komarnickijt – jelentette a Korreszpondent.net.

Az erre vonatkozó rendelet vasárnap jelent meg az államfő weboldalán. A kormány még június 26-án jóváhagyta az elnök által kormányzói posztokra javasolt személyek kinevezését, köztük Komarnickijét is.

Az 55 éves Komarnickij annak a Luhanszki Belügyi Egyetemnek a rektora, amely Luhanszk megszállása után előbb Szumiba költözött, majd Szeverodonyeckbe tette át a székhelyét.

A Korreszpondent.net emlékeztet, hogy Viktor Janukovics elnöksége idején Komarnickij az elmenekült államfőt támogató Régiók Pártjának volt a képviselője a Luhanszk Megyei Tanácsban. Luhanszki tömegtájékoztatási eszközök szerint a leendő kormányzó 2014-ben kezdetben szimpatizált a szeparatistákkal, később átállt a kormányoldalra. Komarnickij tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lenne a szeparatistákkal.

A rektor még a Luhanszk Megyei Tanács képviselője volt, amikor a testület 2014. március 2-án úgy határozott, hogy nem ismeri el az ukrán kormányzatot. Azt azonban nem tudni, hogy Komarnickij maga is támogatta-e a határozatot.

Elmondása szerint, miután az egyetem Szumiba költözött, poligráfos vizsgálaton esett át.

„Pontosan akkor távoztunk, amikor parancsot kaptunk rá. Mi katonaemberek vagyunk és nem tehettük parancs nélkül” – magyarázta.

(korrespondent.net/Kárpátalja)