Régiók

Hűségért plakettel tüntették ki a KMKSZ-t

2019. március 20., 10:31 , 947. szám

Március 9-én 70. születésnapját ünnepelte Érsekújváron a Csemadok, a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú társadalmi-kulturális szervezete. 1949. március 5-én alakult meg Pozsonyban a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven. Bár az eredeti név rövidítéséből származó Csemadok nevet a folyamatosság megőrzése érdekében megtartotta a szervezet, jelenleg Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség a hivatalos neve. A Csemadok széles körű, a kultúra és a közélet szinte minden területére kiterjedő tevékenységet folytat.

Tovább »

Semjén Nagyváradon: Minél több erdélyi képviselje az összmagyarságot az Európai Parlamentben

2019. március 20., 10:14 , 947. szám

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint az egyetemes magyarságnak is szüksége van arra, hogy minél több erdélyi magyar képviselje az összmagyarságot az Európai Parlamentben.

Tovább »

Szlovák elnökválasztás: Fölényesen nyerte az elnökválasztás első fordulóját a liberális Caputová

2019. március 20., 09:59 , 947. szám

Fölényesen nyerte meg a szlovák elnökválasztás első fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje, aki Maros Sefcoviccsal, a legerősebb kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (SMER–SD) párt jelöltjével került a második fordulóba.

Tovább »

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői elkötelezték magukat az aláírásgyűjtés mellett

2019. március 13., 09:45 , 946. szám

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői közös nyilatkozatban kötelezték el magukat a Székely Nemzeti Tanács által elindított, a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést támogató egymillió aláírás összegyűjtésének a támogatása mellett.

Tovább »

Nem tudtak megállapodni a koalíciós listáról

2019. március 13., 09:34 , 946. szám

Nem tudtak megállapodni az erdélyi magyar koalíciós lista állításáról a májusi európai parlamenti választásokra múlt szerdai kolozsvári megbeszélésükön a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői.

Tovább »

2020 legyen a magyar összetartozás éve (Frissült)

2019. március 9., 11:42 , 946. szám

Március 8-án tartotta budapesti plenáris ülését a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), amely zárónyilatkozatában felkéri az Országgyűlést és a magyar kormányt, hogy a 2020-as esztendőt nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének, továbbá a nemzetrészek szolidaritást vállaltak az oktatási rendszeréért és nyelvi jogaiért küzdő kárpátaljai magyarsággal.

Tovább »

Orbán–Kelemen-találkozó: Erős Kárpát-medencei magyar képviseletet az Európai Parlamentben!

2019. március 6., 09:02 , 945. szám

Gratulált a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusához és a szervezet elnökévé történt újraválasztásához Kelemen Hunornak Orbán Viktor miniszterelnök.

Tovább »

Nyírő Józsefről nevezték el a székelyudvarhelyi városi könyvtárat

2019. március 6., 08:48 , 945. szám

A székelyudvarhelyi önkormányzati testület múlt csütörtöki ülésén Nyírő Józsefről nevezte el a város könyvtárát. Az Orbán Árpád alpolgármester által beterjesztett határozattervezetet 16 képviselő támogatta szavazatával, ketten tartózkodtak.

Tovább »

A vajdasági, a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről tárgyalt a KMKF munkacsoportja

2019. február 28., 13:41

A vajdasági magyarok helyzetéről, Kárpát-medencei autonómia-törekvésekről és az őshonos kisebbségek jogairól szóló európai polgári kezdeményezésről volt szó a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) regionális önkormányzati munkacsoportjának szerdai budapesti ülésén – mondta

Tovább »

Kövér László: Közös európai rendezésre van szükség az őshonos kisebbségek ügyében

2019. február 27., 09:09 , 944. szám

A magyar–szlovén viszony példa lehetne az őshonos nemzeti kisebbségek ügyének európai szintű rendezésére, amit a két állam közös javaslatként vetne fel az Európa jövőjéről szóló vitákban.

Tovább »

Oldalak