Oroszország vízumkényszer bevezetésére készül Ukrajnával szemben

2013. augusztus 21., 16:59

Ukrajna EU-s társult tagsága új kihívások elé állítja és a megfelelő válaszlépésekre kényszeríti az Oroszországi Föderációt – nyilatkozta a szomszédos országok problémáival foglalkozó oroszországi kutatóközpont vezetője.

A folyamatban lévő geopolitikai változások nyomán Oroszország kénytelen felülvizsgálni a közeli szomszédos országokkal kapcsolatos migrációs politikáját – jelentette ki Tamara Guzenkova. A legfontosabb változások az alakuló vámunió országait – Kazahsztánt, Fehéroroszországot és várhatóan Kirgíziát –, illetve Ukrajnát fogják érinteni.

A vámszövetség tagállamainak állampolgárai a jövőben várhatóan sokkal szabadabban utazhatnak majd egymás országaiba, mint eddig. Alapvetően megszigorítják viszont a migrációs követelményeket azon országokkal szemben, amelyek távol tartják magukat az orosz–belarusz–kazah uniótól.
A kívül maradókat komoly változások lavinája fogja érni. Ukrajna különösen számíthat rá, hogy az európai út választásával alapvető módosításon esnek majd át a vámtarifa-díjszabások, a határőrizeti, a migrációs és a vízumszabályok. Ezek a változások a gazdasági szférát is érinteni fogják.

– Az úgynevezett gazdasági háborúk, melyek jelenleg elsősorban az ukrán bor-, tej-, csokoládé- és sajtimportot, illetve a földgázüzletre terjednek ki, természetes velejárói az ökonómiai privilégiumokért és a veszteségek ellen vívott harcnak. S a jövőben mindez csak fokozódni fog – idézi a kutatóközpont igazgatóját a Cenzor.net.

Palkó István