Ukrajna szembeszáll a „Nagy Testvérrel” Szíria ügyében

2013. augusztus 23., 08:49

Míg Oroszország ellenzi, Ukrajna kiáll a békés lakosság és a felkelők elleni vegyi támadás körülményének mielőbbi kivizsgálása mellett – adta hírül a Podrobnosztyi internetes kiadása.

Ukrajnát aggasztják azok a hírek, miszerint békés lakosok estek vegyi fegyver áldozatául Szíriában. Ezért a kormány arra kéri az ENSZ-t és a szíriai hatóságokat, hogy részrehajlás nélküli, független vizsgálat révén tárják fel az augusztus 21-i tömeges tragédia körülményeit. Az ukrán külügy egyben mély részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, a túlélőknek pedig mielőbbi felépülést kíván.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és további mintegy 30 állam azt akarta elérni, hogy az ENSZ szakértői mielőbb vizsgálja ki a helyszínen a történteket. Oroszország és Kína azonban ellenezte, hogy ez a követelés a BT szintjén is hivatalosan megfogalmazódjon.

Oroszország ráadásul kijelentette, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az ellenzék harcosai alkalmaztak vegyi fegyvereket Damaszkusz külvárosában, nem pedig Aszad elnök rezsimje. Az orosz külügyminisztérium nyilatkozata szerint a kormányzati csapatok elleni vádak ellenőrizetlen információkon alapulnak.

Palkó István