Olcsóbb lehet az útlevél

2013. augusztus 30., 21:56

A szükségtelen illetékek és szolgáltatási díjak behajtásának beszüntetésére szólította fel az Állami Migrációs Hivatalt az útlevelek tarifái kapcsán a monopólium-ellenes bizottság.

2013. folyamán sok panasz érkezett az ukrán állampolgároktól a migrációs hivatalra, melyekben az útlevelek kérelmezésekor fizetendő eljárási szolgáltatási díjak indokoltságát kérdőjelezték meg – áll a bizottság közleményében.

– A lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy az igénylési űrlapokat és a befizetési utalványokat nem a migrációs hivatal ügyintézői adják ki a kérelmezőknek, hanem egy Dokument elnevezésű állami vállalat – állapította meg az Ukrán Monopólium-ellenes Bizottság (AMKU). – Ennek munkatársai a fizetett szolgáltatások közé olyan szolgáltatásokat is besoroltak, mint például a tanácsadás vagy a biztosítási ügyintézés, amelyeket nem kötelező igénybe venni, s így fizetni sem kell értük.

Az efféle tevékenység sérti a gazdasági verseny védelméről szóló Törvény 16. cikkelyében foglaltakat. A törvénybe ütköző tevékenység beszüntetésére az AMKU harminc napos határidőt szabott, melynek lejártával az Állami Migrációs Hivatalnak jelentést kell tennie a javaslat végrehajtásáról.

Az érvényben lévő hivatalos díjszabás szerint a járulékos költségekkel együtt egy útlevélért 377 hrivnya 15 kopijkát kell befizetnie a kérelmezőnek, amennyiben a szokásos határidőn (30-40 napon) belül igényli az úti okmányt. Gyorsított eljárás esetén (10 nap) a tarifa nem haladhatja meg a 784 hrivnya 30 kopijkát.

Palkó István