Rendkívüli hóhelyzet Ukrajnában

2014. január 31., 20:30

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Kelet-Ukrajnában és a Krímen ahol a hóhelyzet és a súlyos fagyok miatt települések és járművek százait ejtette túszul a zord időjárás.

A hófúvások miatt országszerte több mint félezer jármű akadt el a településeket összekötő utakon. A leszakadt távvezetékek miatt a péntek déli adatok szerint 524 településen szünetel az áramszolgáltatás. A szimferopoli repülőteret borító jégpáncél és a közel 80 kilométer/órás széllökések miatt az összes éjszakai és ma délelőtti járatot törölték. A Krím-félszigeten több tucat iskolában tanítási szünetet rendeltek el.

A Kárpátaljával szomszédos Lemberg (Lviv) megyében 62 település vált megközelíthetetlenné. Az országutakon itt több mint 300 jármű – köztük tizenhárom utasokkal teli autóbusz és négy mentőautó – akadt el a hóban. A Kárpátok hágóin négy napja gyakorlatilag szünet nélkül folyik a hó eltakarítása az utakról. Jelenleg valamennyi hágó járható, de a túloldalon csak a fő közlekedési útvonalak akadálymentesek. A vasúti közlekedésben is jelentős késésekre lehet számítani.

Palkó István