Oroszország megadásra szólítja fel a krími ukrán haderőt

2014. március 3., 18:31

Oroszország ultimátumot intézett a krími ukrán haderőnek, megadásra szólította fel. Az ultimátumot Alekszandr Vitko, a fekete-tengeri orosz hadiflotta parancsnoka adta. Kedden reggel 3 órai határidőt szabott a megadásra - jelentette az Interfax Ukraina hírügynökség.

"Ha holnap reggel 3 óráig nem adják meg magukat, akkor az ukrán fegyveres erők összes egysége és része ellen valódi roham indul" - olvasható a hírügynökség szerint Vitko ultimátumában. A dpa német hírügynökség szerint sem a kijevi védelmi tárca, sem a fekete-tengeri flotta nem erősítette meg az Interfax Ukraina hírét.

Az ukrán belügyminisztérium állítása szerint provokációt készítenek elő a Krímben: keddre virradóra ukránoknak álcázott elkövetők meg fognak gyilkolni három-négy orosz katonát. A provokáció célja Kijev szerint az, hogy legyen indok az orosz csapatok Ukrajnába küldésére. Ezt az információt a belügyminiszter helyettese, Mikola Velicskovics közölte a tárca honlapján hétfőn délután. A belügyminisztérium nem tette hozzá, hogy honnan származik a provokációval kapcsolatos értesülés.

Mikola Velicskovics arról nem írt, hogy kik hajthatják végre a gyilkosságokat, de kijelentette, meg fognak büntetni mindenkit, akinek köze van a provokációhoz. "Felszólítjuk magukat, hogy álljanak le! Vegyék tekintetbe, hogy a helyzetet figyelemmel kísérjük és ellenőrzésünk alatt tartjuk. Minden bűnöst ezzel az üggyel kapcsolatban megbüntetünk" - szögezte le a belügyminiszter helyettese.
Ugyancsak hétfőn az orosz külügyminisztérium is lehetséges provokációkról számolt be. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia irányítója Genfben azt állította, bizonyos provokációkat készítenek elő a Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri hadiflotta ellen. Részleteket azonban ő sem közölt.

A Fekete-tengeri Flotta cáfolja az ultimátumot

Az orosz Fekete-tengeri Flotta stábja cáfolta, hogy ultimátumot intézett volna a krími ukrán haderőhöz, és támadást terveznének ellenük.

A stáb név nélkül nyilatkozó képviselője a hírt "teljes képtelenségnek" nevezte az Interfax orosz hírügynökségnek.

Hozzátette: "Már hozzászoktunk ahhoz, hogy naponta megvádolnak bennünket valamilyen, az ukrán kollégáinkkal szembeni erőszakos fellépéssel".

Az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva az Interfax Ukraina ukrán hírügynökség korábban azt jelentette, hogy a krími orosz hadiflotta ultimátumot intézett a krími ukrán haderőhöz, megadásra szólítva fel azt. Az ukrán hírügynökség arról is jelentett, hogy a krími orosz erők megadásra szólítottak fel két ukrán hadihajót is.

MTI