Háborús állapotok uralkodnak Kelet-Ukrajnában

2014. május 29., 08:00

Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök szerint háborús állapotok uralkodnak Ukrajna keleti részén, amit nem lehet tétlenül nézni. Szerdán ismét kiújultak a harcok Szlovjanszk településen, Donyeckben pedig oroszpárti bányásztüntetés volt.

Porosenko az UDAR párt elnökével, Vitalij Klicskóval a Bild című német lapnak közösen adott, szerdán közölt interjúban azt mondta, hogy minden erővel Ukrajna „megmentésén” kell dolgozni, mert a Krím orosz megszállása és a keleti régióban kialakult háborús helyzet miatt vészesen megrendült az ország stabilitása.

A politikus elmondta, hogy amíg nem iktatták be hivatalába, nem adhat parancsokat a hadseregnek. Ugyanakkor „szoros kapcsolatban állok a kormánnyal és elmondhatom, hogy a terrorellenes művelet végre igazán elkezdődött. Nem engedhetjük többé, hogy ezek a terroristák elraboljanak és agyonlőjenek embereket, hogy elfoglaljanak kormányzati épületeket és hatályon kívül helyezzék a törvényeket” – mondta Porosenko.

A fegyveres szeparatisták, akik „háborút indítottak Ukrajna ellen”, oroszországi kiképzőtáborokból érkeznek – tette hozzá, kiemelve, hogy Oroszország célja ingatag helyzetbe sodorni Ukrajnát, hogy „mindent elfogadjon, amit csak akarnak az oroszok”.

* * *

Szemtanúk beszámolói szerint legalább tízen megsebesültek, miután ismét kiújultak a harcok a „terrorellenes” művelet résztvevői és a szakadár fegyveresek között a kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városban.

„Ismét bombázzák a várost. Legalább tízen sebesültek meg, mindnyájan lövedékek szilánkjaitól” – írta egy helybeli a Twitteren. Más szemtanúk ugyanakkor arról számoltak be, hogy a harcok a városon kívül zajlanak, Szlovjanszk központjában a helyzet nyugodt.

* * *

Donyeck városában, az azonos nevű megye székhelyén szerdán lövöldözés folyt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei főosztályának épületénél, amelyet előzőleg elfoglaltak a szeparatisták – közölte Olekszandr Lukjanenko, Donyeck polgármestere. A polgármester a városháza honlapján közzétett közleményében felszólította a közeli házak lakóit, csak akkor menjenek ki az utcára, ha az elengedhetetlenül szükséges.

Szemtanúk közölték, hogy két katonai repülőgép körözött Donyeck központi negyedei felett. Más szemtanúk szerint a baleseti kórház közelében is lövések hallatszottak, a környék irodáinak és üzleteinek egy részében leállt a munka.

A városban a nap folyamán mintegy ezer bányász vonult utcára az ottani oroszbarát szeparatisták és az általuk kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” mellett, illetve a kijevi vezetés és annak „terrorellenes” akciója ellen tüntetve szerdán.

A bányászok az ukrán biztonsági erők műveletének azonnali leállítását követelték, miután az előző napon több tucat szeparatista vesztette életét összecsapásokban. „Kijev már nem gyakorol hatalmat fölöttünk, ezt nem fogjuk többé elfogadni” – mondta a bányászok előtt Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető Donyeck belvárosában.

Donyeck megyében a szakadárok éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek kedden éjjel.

* * *

Szerdán az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy második kelet-ukrajnai megfigyelő csoportjával szakadt meg a kapcsolat. A 11 fős csoport Donyeckbe tartott, amikor egy ellenőrzőpontnál feltartóztatták őket, azóta nem tudni róluk. Kedden este oroszbarát szakadár fegyveresek Donyeck közelében már őrizetbe vették az EBESZ négy másik nemzetközi megfigyelőjét. Őket is egy ellenőrző pontnál tartóztatták fel.

* * *

Barack Obama amerikai elnök a West Point-i katonai akadémián tartott beszédében azt mondta, hogy Oroszország ukrajnai fellépése azokat a napokat idézi, amikor szovjet tankok gördültek be Kelet-Európába. „Nem tudjuk, hogy a helyzet hogyan alakul, és lesznek súlyos kihívások. De az, hogy a szövetségeseinkkel együtt kiálltunk a nemzetközi rend mellett, esélyt adott az ukránoknak arra, hogy megválasszák a jövőjüket” – mondta Obama a vasárnapi ukrán elnökválasztásra utalva.

* * *

A NATO egy név nélkül nyilatkozó illetékese arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy bár Oroszország visszavont több ezer katonát az ukrán határ térségéből, de további tízezrek még mindig ott állomásoznak. „Az általunk figyelemmel követett mozgások azt jelzik, hogy a csapatok lassú visszavonása folyik. A korábban odavezényelt orosz erők többsége jelenleg is a határ közelében állomásozik, és még mindig képesek lennének rövid időn belül műveleteket végrehajtani” – mondta az illetékes.

* * *

Az ukrán hatóságok szerdán közölték, hogy megerősítik ukrán–orosz határ védelmét, hogy megakadályozzák az Oroszországból érkező újabb, fegyveresekkel és lőszerrel teli teherautók behatolását Ukrajna területére.

Ukrán határőrök kedd hajnalban tüzet nyitottak egy fegyvereket szállító autókonvojra, amely Oroszország felől próbált behatolni Ukrajnába. A járművek Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal, rakétagránátokkal és robbanószerrel voltak megpakolva.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)