Orosz gyermekjogi biztos: több mint 9,6 ezer ukrán menekült érkezett Oroszországba

2014. június 13., 16:55

Több mint 9 600 ukrán menekült érkezett az utóbbi napokban a dél-oroszországi Rosztovi területen keresztül Oroszországba közölte Pavel Asztahov orosz gyermekjogi biztos pénteken.

Az államfő mellett működő jogvédő a Twitteren vezetett bejegyzésében nem pontosította, hogy hány nap alatt lépték át az ukrán–orosz határt az ukránok, mint ahogy azt sem árulta el, hogy a menekültek száma az egy hete bejelentett adatokhoz képest nőtt-e. Asztahov azt írta, hogy 533 menekültet, akik között 243 gyermek van, a dél-oroszországi régióban helyeztek el, a többiek rokonaikhoz, barátaikhoz utaztak más orosz területekre.

Vagyim Artyomov, a Rosztovi terület kormányzó-helyettese a múlt szerdán arról számolt be, hogy a fegyveres konfliktus sújtotta Kelet-Ukrajnából június 2-án és 3-án mintegy 7 ezren érkeztek a Rosztovi területre.

Vaszilij Golubjev, a Rosztovi terület kormányzója a múlt szerdán az Ukrajnából érkező „menekültáradat miatt” rendelt el rendkívüli helyzetet a térségben. A politikus az ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyékkel határos oroszországi régió 15 városára és határ menti járására terjesztette ki az utasítást. Az indoklás szerint a rendkívüli helyzet bevezetése lehetővé tette, hogy felgyorsítsák a menekültek fogadását és ideiglenes elhelyezésüket.

Pavel Asztahov azt írta internetes blogjában, hogy a menekültek érkezése elsősorban a Rosztovi területet terheli, ahol gyakorlatilag már nem tudják elhelyezni az Ukrajnából távozókat. Ezért a Szaratovi, Volgográdi, Tulai és Rjazanyi területeket is bevonták a menekültek fogadásába.

(Kárpátalja/MTI)