Brüsszel kiterítette lapjait, Moszkva nem enged a gáztárgyaláson

2014. június 16., 14:38

Nyilvánosságra hozta hétfő hajnalban az Európai Bizottság, hogy milyen megállapodást javasolt a háromoldalú, EU-ukrán-orosz gáztárgyalásokon, Brüsszel azt is közölte: Kijev elfogadná a javaslatot, de Moszkva nem megy bele az alkuba.

A bizottság közleménye szerint a jelenleg fennálló hátralékokat Kijevnek összesen hét részletben kellene rendeznie, ebből az első 1 milliárd dollár kifizetését még hétfőn. A maradék pénzt hat részletben az év végéig kellene Kijevnek átutalnia.

Az árat illetően Brüsszel olyan kompromisszumot javasol, amelynek értelmében Ukrajna nyáron 300, télen pedig 385 dollárt fizetne a földgáz 1000 köbméteréért.

Oroszország ezzel szemben azt követeli, hogy Kijev azonnal utaljon át 1,9 milliárd dollárt, a fölgáz 1000 köbméterenkénti ára pedig 385 dollár legyen, évszaktól függetlenül.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a múlt hét közepén Brüsszelben azt közölte: Ukrajna mintegy 2,5 milliárd dollár fizetési hátralékot halmozott fel, ha pedig hétfőn nem rendezi a számla nagy részét, akkor Moszkva csak annyi gázt fog szállítani, amennyit Kijev előre kifizet.

Moszkva 2010-től tavaly decemberig 385 dollárt kért Kijevtől ezer köbméter földgázért, majd decemberben kedvezményt adott Viktor Janukovics ukrán elnöknek, miután az visszalépett az uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától. Így az ár ezer köbméterenként 268,5 dollárra csökkent.

Viktor Janukovics február végén történt elmozdítását követően viszont Oroszország közölte: április 1-jétől ezer köbméterenként 485 dollárra emeli a gáz árát. Emiatt Kijev kilátásba helyezte, hogy az ügyben illetékes döntőbírósághoz fordul Stockholmban. A háromoldalú tárgyalásokon a múlt héten annyiban sikerült megállapodni, hogy amíg a tárgyalások tartanak, Moszkva nem állítja le a gázszállításokat, Kijev pedig nem kér döntőbíráskodást az ügyben.

A megállapodás része volt az is, hogy júniusban Moszkva még nem kéri előre a gáz árát.

(Kárpátalja/MTI)