Több száz orosz "terrorista" holttestére bukkantak egy tó fenekén egy ukrán katonai forrás szerint

2014. június 26., 13:55

Az ukrán hadsereg búvárai több száz holttestre bukkantak egy tó fenekén a Donyeck-megyei Szlovjanszknál – mondta a 5 Kanal ukrán hírtelevízió Csasz című műsorában egy ukrán tábornok, azt állítva, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát „terroristák” veszteségei olyan nagyok, hogy nem tudják hova temetni halottaikat.

„Nagy veszteséget jelentenek számunkra azok az ukrán katonák, akik meghaltak feladatuk teljesítése közben, és mindet tisztességgel eltemetjük szülőföldjükön” – mondta Olekszandr Rozmaznin, az ukrán fegyveres erők személyi állományáért felelős ideiglenes parancsnoka. Az állította, hogy a szlovjanszki tó fenekén ezzel szemben Oroszország temetetlen fiai, harcosai hevernek.

A vezérőrnagy arról beszélt, hogy búvárjaik átvizsgálták a tavat, és abban „néhány száz holttestet találtak”. Azt mondta, hogy a szeparatisták így rejtik el hallottaikat.

A tábornok szerint a tó egy "katonai tömegsír, amelybe olyan, Oroszországból érkezett harcosok holttestei kerülnek, akiket eltűntként fognak nyilvántartani".

A tsn.ua ukrán hírportál korábban arról tudósított, hogy Kelet-Ukrajnában a helyi temetőkben már nincs hely, új sírhelyeket alakítanak ki erdősávokban és utak mentén, s tömegével szállítják a holttesteket Oroszországba.

Szlovjanszk a szakadárok fő erőssége, térségében hetek óta súlyos harcok zajlanak a „terrorellenes hadműveletet” folytató ukrán biztonsági erők és a szakadár fegyveresek között.

(MTI)