Ukrajna és az Európai Unió teljes terjedelmében aláírta a Társulási Egyezményt

2014. június 27., 15:49

Az UNIAN tudósítása szerint az Egyezményt az EU-csúcstalálkozó keretében Ukrajna részéről Petro Porosenko elnök,  az EU részéről pedig Herman Van Rompuy, az Európa Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint az Uniót alkotó 27 ország államfői hitelesítették aláírásukkal. Ugyanilyen egyezményt írtak alá Grúziával és Moldovával.

Az egyezmény előző, politikai részét Ukrajna és az Európai Unió ez év március 21-án már megkötötték.

A megkötött szerződés Ukrajna politikai társulását és gazdasági integrálódását jelenti az EU-val.

Az egyezmény Ukrajna Legfelsőbb tanácsa által rövid határidőn belüli ratifikálása esetén a szerződés ideiglenesen implementálható anélkül, hogy várni kellene mind a 27 tagország által való ratifikálásra, amely folyamat néhány évig is eltarthat.

A társulás célkitűzése a szerződő felek fokozatos közeledése, amely közös értékrenden, szoros, előnyösen kezelt kapcsolatok fenntartásán, valamint Ukrajnának az uniós programokban és ügynökségeinek munkájában való részvételének elmélyítésén alapul.

A szabadkereskedelmi övezetről szóló egyezmény szerint haladéktalanul eltöröltetnek a beviteli vámok a legtöbb, kétoldalú kereskedelem tárgyát képező árucikk forgalmát illetően ( a tételek 82,6%-a ukrán részről és 91,8%-a az EU részéről). Más tételek esetén egytől hét évig tartó átmeneti időszak lép érvénybe, amely során a vámtarifák fokozatosan csökkennek. Az átmeneti időszak tarifái elsősorban az ukrajnai termelők védelmét szolgálják, felkészülési lehetőséget biztosítva az európai konkurenciához.

Ezen kívül, védőintézkedésként az ukrán termelők részére, nem egyenlő mértékben csökkennek a mezőgazdasági termékek vámtarifái.

Az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződés létrejötte még a tavaly novemberi EU-csúcstalálkozó idejére volt tervezve, azonban az akkori ukrán kormány a határidő előtt egy héttel leállította az európai integráció folyamatát, amely lépés végül is Viktor Janukovics  elnök hatalomvesztését eredményezte.

(unian.ua)