Ukrán katonák visszafoglaltak egy határátkelőt az oroszbarát felkelőktől

2014. július 1., 19:49

Az ukrán hadsereg visszafoglalt egy határátkelőhelyet az oroszbarát felkelőktől a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében - jelentette be kedden Petro Porosenko ukrán elnök.

Az elnöki hivatal által kiadott sajtóközleményben az államfő által hétfő éjszaka bejelentett "terrorellenes művelet első sikerének" nevezték az akciót. Az ukrán elnök gratulált a katonáknak és a határőröknek, akik átvették az ellenőrzést a szeparatisták által korábban elfoglalt határállomás felett. A határátkelőhely újból a megszokott rend szerint működik.

A tájékoztatás szerint a hadsereg egységei aknamentesítették a környező területet, amelynek során tizenöt robbanószerkezetet hatástalanítottak a létesítményhez vezető utak mentén, húsz másikat pedig az átkelőhely területén. Azt nem tudni egyelőre, hogy voltak-e összecsapások a kormányerők és a Moszkva-párti lázadók között.

A hadsereg egyik fő célja, hogy átvegye az ellenőrzést az orosz-ukrán határ teljes szakasza felett, és ezáltal megakadályozhassa, hogy fegyveresek jussanak át Oroszországból Ukrajnába.

(MTI)