Orosz területről nehéztüzérséggel és rakétavetőkkel lövik az ukrán fegyveres erőket

2014. augusztus 5., 19:18

Oroszországból többórás tüzérségi támadások érték az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erőket – közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője.

A tisztségviselő kiemelte, hogy hétfőn nehéztüzérséggel és Grad rakétákkal lőtték négy órán keresztül az ukrán határőröket a kelet-ukrajnai Amvroszijivka és Vaszilivka településeknél. A támadásokat az oroszországi Marfovka falu környékéről indították.

Múlt éjjel Sztanicja Luhanszka települést három órán át lőtték aknavetőkkel orosz területről, hajnali két óra körül pedig Gyakovónál érte Oroszországból tüzérségi támadás a terrorellenes erők ottani állásait – tette hozzá.

A tanács értesülése alapján 11 orosz helikopter sértette meg az ukrán légteret.

A szóvivő tájékoztatása szerint egy nap alatt három ukrán katona vesztette életét és 46-an sebesültek meg a harcokban. Közölte, hogy a szakadárok által megszállva tartott két megyeközpont, Donyeck és Luhanszk visszafoglalásának stratégiáját nem hozzák előre nyilvánosságra, jelenleg a támadás előkészítése zajlik.

„Luhanszk és Donyeck nem erődítmények magas falakkal, hanem ipari nagyvárosok, amelyeknek peremvidékein lakott területek vannak” – magyarázta Liszenko. Kijelentette, hogy a terrorellenes művelet főbb erői Donyeck peremvidékéig értek el, ez azonban nem jelenti azt, hogy „bármilyen roham” kezdődött volna a város ellen. „A város felszabadításának előkészülete zajlik” – tette hozzá.

Szemen Szemcsenko, a Donbasz alakulat parancsnoka keddi kijevi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy egy-másfél hónap alatt befejeződik a terrorellenes művelet aktív fázisa, ha Oroszország nem támad Ukrajnára, nem érkeznek újabb diverzáns csoportok orosz területről az országba, vagy ha politikai okokból nem állítják le előbb a műveletet. Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harci eseményeket figyelemmel követő szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője viszont kedden újságírók előtt kijelentette, a terrorellenesnek nevezett hadművelet addig nem fejeződhet be, amíg az orosz határt teljes hosszában ellenőrzésük alá nem vonják az ukrán fegyveres erők. Hozzátette, hogy noha komoly emberveszteségeket szenvedtek a szakadárok az elmúlt hetekben, folyamatosan érkeznek hozzájuk újabb zsoldosok az ukrán–orosz határ általuk ellenőrzött szakaszán keresztül.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az év eleje óta mintegy 730 ezren menekültek át Ukrajnából Oroszországba a harcok elől. További 117 ezren Ukrajnán belül költöztek más településre. Utóbbiak száma az UNHCR szerint naponta 1200 fővel növekszik.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)