Rakétavetőkkel lövik Horlivkát?

2014. augusztus 5., 13:13

Az ukrán hadsereg rakéta-sorozatvetőkkel lövi Horlivka városát – közölte a szakadár felkelők egyik alakulatának tagja az orosz állami hírügynökséggel.

„Jelenleg legalább két Szmercs üteggel és néhány Grad üteggel lövik a város Akszenovka kerületét” – nyilatkozta az oroszbarát felkelő az ITAR-TASZSZ-nak, hozzátéve, hogy a rakétatámadás következtében lakóházak égnek, pedig a környéken a felkelőknek nincsenek is állásaik.

Szavai szerint a Donyecktől mintegy 50 kilométerre északra fekvő, 300 ezres nagyváros más lakónegyedeit is tűz alá vették az ukrán erők – jelentette kedd hajnalban az orosz hírügynökség.

Az ukrán kormány hétfőn felszólította a keleti országrész lakosságát, hogy hagyja el a szakadárok kezén lévő nagyvárosokat. Az ukrán terrorellenes művelet parancsnoksága pedig humanitárius folyosókat jelölt ki, amely útvonalakon a civil lakosok elhagyhatják a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyeszékhelyeket, valamint Horlivka városát. Közben az orosz külügyminisztérium felrótta Kijevnek, hogy harcászati rakétákat és sorozatvetőket vont össze Donyeck közelében.

A kijevi külügyminisztérium válaszul ismét jegyzékben tiltakozott Moszkvánál, amiért folytatódnak az orosz területről ukrán településeket célba vevő tüzérségi támadások, s az orosz légierő harci gépeinek és drónjainak légtérsértései. Az ukrán külügyi tárca jegyzéke az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint emellett azzal vádolja az orosz hadsereget, hogy újabb és újabb páncélos alakulatokat telepít a közös határ közelébe, és tüzelőállásokat épít ki a határ mentén.

Mihajlo Koval, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárhelyettese az ICTV ukrán tévé Szólás szabadsága című műsorában hétfőn azt állította, hogy Oroszország mostanra 33 ezer fős, csapásmérésre alkalmas haderőt vont össze az ukrán határ mentén. Ebből 23 ezer katonát a Krím félszigeten tartanak készültségben, a többit pedig Ukrajna keleti határai mentén.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter tanácsadója hétfőn arról számolt be, hogy partizánharc bontakozott ki a Donyec-medencében az Ukrajnában harcoló orosz zsoldosokkal szemben. Zorjan Skirjak közlése szerint a kelet-ukrajnai térség helyi lakosai az elmúlt két hétben mintegy 30 zsoldossal végeztek.

Skirjak 13–15 ezer főre tette a jelenleg Kelet-Ukrajnában harcoló orosz katonák számát. Mindazonáltal arról beszélt, hogy az ukrán terrorellenes művelet sikereinek következtében a szakadár erők az elmúlt hónapban elvesztették a korábban általuk ellenőrzött területek mintegy háromnegyedét.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)