A nemzeti bank korlátozta a bérfolyósításra szolgáló bankkártyák használatát

2014. október 2., 18:13

Mostantól azok a bankkártyák, amelyekre bért, ösztöndíjat, nyugdíjat vagy egyéb szociális juttatást folyósítanak, kizárólag ezen kifizetések fogadására használhatók – jelentette a mukachevo.net. Az adófizetők nem őrizhetik ezeken a számláikon a megtakarításaikat (kivéve azokat az összegeket, amelyek a munkaadótól vagy például a felsőoktatási intézménytől érkeznek), s pénzátutalásra sem használhatják azokat.

Így rendelkezik az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 25-110 / 55892 számú hivatalos levele, melyet ma küldtek meg a pénzintézeteknek. A dokumentum szerint az intézkedés nem az NBU szeszélye, hanem a módosított, augusztus 1-jével életbe lépett Adótörvénykönyv rendelkezéseiből fakad. A jogszabály ugyanis előírja a betétek megadóztatását, melynek mértéke a bank által a betétek után felszámított kamat 15 százaléka.

A hivatalnokok a betét fogalmát gyakorlatilag minden létező számlafajtára kiterjesztették – többek között a folyószámlákra és a bankkártyákra is – közölte a portál. Kivételt az újabb adófajta alól azok a számlák képeznek, amelyekre a béreket, az ösztöndíjakat, a nyugdíjakat, a gyermekek után járó támogatást és az egyéb szociális juttatásokat utalják át. Ahhoz, hogy a hatóságok a béreket és a szociális juttatásokat megkülönböztethessék minden egyéb tranzakciótól, a bankokat utasították, hogy tartsák be a szóban forgó kártyák rendeltetésszerű használatát.

– Gyakorlatilag tilos bármilyen egyéb átutalást végezni a kártyákra a fizetéseken, nyugdíjakon és ösztöndíjakon kívül. A tulajdonos nem kaphat átutalást a fizetési kártyájára harmadik személyektől. Ha mégis sor kerül ilyen pénzmozgásra, az összeg a tisztázatlan kifizetések számlájára kerül, s a banknak manuálisan kell majd tisztáznia annak eredetét telefonon megkeresve ügyfelét. Igen valószínű, hogy már a közeljövőben számos problémás helyzet áll majd elő – kommentálta az intézkedést Vaszil Nevmerzsickij, a Jevrobank vezérigazgatójának tanácsadója.

(mukachevo.net/Kárpátalja)